Варненци почетоха жертвите на пътя (снимки)

Животът

05-09-2015, 19:24

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Деца, облечени в народни носии, поведоха шествието в морската столица

Около петдесетина варненци, сред които и хора в инвалидни колички, се включиха в демонстрация в памет на жертвите на пътя. Участниците се събраха на площада пред общината, където още в самото начало се появиха младежи, облечени в народни носии и снабдени с плакати с надписи "Аз съм бъдещето! Не ме убивай!".

Малко по-късно, предвождана от кавалджия и мъж с тъпан, групата пресече няколко пъти кръстовището пред сградата на местната власт без да затруднява движението. След това хората се отправиха на шествие по тротоара край бул. "Осми приморски полк" с намеренията да достигнат до пешеходната пътека, където бе прегазена 20-годишната Лора. По пътя си демонстрантите раздаваха флаери, призоваващи за спиране на войната по пътищата, и привличаха вниманието с флашмобове.

Мирното шествие под надслов "Аз съм бъдещето! Не ме убивай!" се проведе в няколко града в страната. Целта е да се почете паметта на всички загинали по пътищата на България, както и да се покаже, че гражданското общество не е безразлично към "убийците" на пътя, които отнемат своите и чужди животи, почерняйки и съсипвайки цели родове.

През последните 10 години у нас при пътнотранспортни произшествия са загинали около 9000 души, или образно казано, от територията на България е заличен град с приблизителните размери на Банско, Трявна или Сопот. Три деца стават жертви на катастрофи всеки ден. Те или издъхват, или остават с трайни увреждания за цял живот. Статистиката за загиналите хора е повече от стряскаща.