Приеха със скандал общинския план за интеграция на ромите

Мисия Варна

31-07-2015, 13:07

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бутат незаконни ромски къщи в Максуда

3 553-ма се определили като роми през 2011 г.

Скандал беляза обсъждането на общинския план за интеграция на ромите и други граждани, живеещи в сходни условия, в комисията по собственост към местния парламент, която в крайна сметка прие заданието. Документът, който е със срок до 2020 г., е внесен за разглеждане от съветниците от групата СДС-ДА, чийто неформален лидер е Янко Станев.

Планът предвижда изграждане на миникомплекс със жилища за социално слаби граждани и многодетни ромски семейства, както и осигуряване на поетапно настаняване на роми от "Аспарухово", "Владиславово" и "Максуда"" без законни жилища, като за второто са предвидени 3,6 млн. лв. от държавния и общински бюджет. Крайният резултат и по двата проекта пък трябва да е осигуряване на жилища на поне 100 ромски семейства.

Приоритет на плана е и изграждането на каналзиация, пътна инфраструктура и електропреносна мрежа в кварталите с преобладаващо ромско население и като цяло подобряване условията за живот, образование, здравеопазване, култура и спорт на малцинствата. От документа става ясно и, че лицата, самоопределили се като роми през 2011 г., са 3 553, което представлява 1,1 % от населението на общината.

Твърдо против настаняването на роми в социалните жилища се обявиха съветниците Станислав Темелков, Костадин Костадинов и Ивайло Бояджиев, според които представителите на този етнос са единствените, които ще могат да се възпозлват от новите апартаменти.
Масово недоволство цари и в кв. "Възраждане", според чиито жители новите жилища ще бъдат изградени в района зад Lidl. Тридесетина жители на квартала излязоха на импровизиран митинг вчера, като се зарекоха да продължат с протестите.