Бутат незаконни ромски къщи в Максуда

Мисия Варна

30-07-2015, 16:42

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Багери бутат копторите в Максуда

Тридесетина варненци протестираха срещу изграждането на социални жилища за малцинствата във "Възраждане"

61 незаконни къщи в кв. Максуда ще бъдат съборени съвсем скоро, обяви кметът на район "Младост" Христо Христов. Става въпрос за постройки в района под ОУ "Св. Иван Рилски" – на ул. "Георги Пеячевич" и край дерето до Максуда, за които има влезли в сила заповеди за събаряне.

Следващата седмица ще стане ясно кога общината ще отпусне необходимото финансиране, а веднага след това ще започне и работата, посочи Христов. За обитателите им няма вариант за настаняване на други места във Варна, тъй като дори не са картотекирани за общински жилища. Могат да се върнат по родните си места, заяви районният кмет.

Той се появи на импровизиран протест на жители на кв. "Възраждане", които се обявиха категорично против намеренията за изграждане на 250 социални жилища за хора в неравностойно положение в района. Според протестиращите общината се опитва отново тихомълком да прокара проекта за изграждане на социален блок за роми. Недоволните варненци заявиха готовност да продължат с протестите и за пореден път подчертаха, че искат парк, а не нови строежи.

От своя страна районният кмет Христо Христов отбеляза, че не е съвсем наясно с документацията по проекта, който се движи от общината, но отбеляза, че ако предвидените нови жилища са само за роми, той самият също не е съгласен. Ако обаче в жилищата се настанят социално слаби хора, които не са от ромския етнос, то районът трябва да се възползва, категоричен е Христов. Той подчерта, че в "Младост" има над 750 социално слаби семейства, чакащи за общински жилища, които редовно посещават районното кметство, за да питат за настаняване.