Руснаци откриха сезона на Шкорпиловци

В къмпинга вече има заселници с каравани и палатки

Първите руски туристи вече откриха сезона на Шкорпиловци и така опровергаха мрачните прогнози за отлив на летовници у нас заради санкциите срещу Руската федерация. В някои от хотелите вече има групови резервации от руснаци до 1 септември, а първата смяна е започнала на 29 май. А в къмпинга вече има заселници с каравани и палатки.

"Положихме сериозни усилия да превърнем Шкорпиловци в уютно, достъпно и романтично място за почивка. Със средства по европейски програми изцяло преасфалтирахме пътят от Старо Оряхово до Шкорпиловци и ремонтирахме моста над р. Фъндъклийска. Селото вече има пречиствателна станция и многофункционална спортна площадка. Възстановихме крайбрежната алея, която сега е с изцяло нов облик – двупосочно пътно платно, тротоари за пешеходците, парково осветление и места за паркиране. А в Старо Оряхово ще заработи нов туристически информационен център", обясни кметът на община Долни чифлик Борислав Натов.


От общината обясниха, че и тази година очакват основната част от летовниците да са българи. Централният плаж има концесионер, който и тази година ще го поддържа в добро състояниие и ще се охранява от спасители. Другите два плажа – северният и южният, ще са без водни гардове, защото няма концесионер за тях.

Пясъчно-плажната ивица при устието на р. Камчия и р. Фъндъклийска е най-голямата по българското Черноморие. На територията на община Долни чифлик тя е дълга 9,7 км. В крайморската територия са формирани четири курортни комплекса: "Камчия – Лонгоза", "Шкорпиловци – север", "Шкорпиловци – юг" и "Шкорпиловци – село".

Категоризираните места за настаняване в общината са 65 с прилежаща леглова база 2 345 легла. Те са различни по вид и категория и сред тях има четири семейни хотела с категория 1 и 2 звезди, пет стаи за гости със същите категории, една почивна станция с категория 1 звезда, три къщи за гости, 40 бунгала, основно с категория 1 звезда. През 2013 г. са реализирани 38 703 нощувки, а през 2014 г. – 51 083.