Предупреждават родители за опасни сайтове

Животът

20-05-2015, 11:23

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Родители дебнат децата си в нета с безплатни програми

Интерактивно обучение представя най-честите заплахи в мрежата

Най-честите заплахи, застрашаващи децата онлайн, цели да разкрие безплатно интеркативно обучение. Лекцията се организира за варненските родители в рамките на проекта "Безопасен интернет", който се изпълнява от местно сдружение с финаниране от общината.

Обучителната лекция, която е насрочена за 22 май, включва запознаване с типовете заплахи в интернет, като преследване, онлайн тормоз, кражба на лични данни и хакерски атаки. Ще бъдат представени най-често посещаваните сайтове, в които децата могат да попаднат на опасни канали, форуми и групи, като ще се демонстрира колко лесно достъпни са те.

Статистиката показва, че през 2014 г. на горещата линия в България - Web 112.net са постъпили 2 166 сигнала. В 93 от случаите са установени сайтове, поместващи незаконно или вредно за непълнолетните съдържание или поведение. На второ място са сигналите за пропаганда и насилие срещу личността (53 броя), следвани от 33 случая на сайтове, съдържащи детска порнография.

В резолюция, приета на 11 март, Европейският парламент призова за засилени мерки при разследване на сексуалните злоупотреби с деца в интернет, за преследване на извършителите, защита на непълнолетните и премахване на незаконното съдържание онлайн. Документът изтъква, че над 80% от жертвите са под 10-годишна възраст.