Днес влизаме безплатно в музеите

Безплатните дневни посещения са последвани от Нощта на музеите

По случай Международния ден на музеите ръководството на РИМ – Варна, обявява ден на отворените врати за музеите и музейните обекти. На 16-ти май (събота) от 10:00 до 16:45ч. варненци и гостите на града ще могат да разгледат експозициите.

В същия ден Музеят за нова история на Варна и Военноморският музей ще участват в Европейската нощ на музеите. От 18:00 до 19:00 часа в Музея за нова история е предвидена концертна програма с участието на деца от творчески формации. От 20:00 до 21:00 часа ще се състои музикално танцовия спектакъл за деца и възрастни "Булевард Мечта" с участието на групите "Палас" и "Тинити". От 22:30ч. и от 00:00 ч. ще бъдат прожектирани документалните филми "Фамилията Дюрони и Варна" и "Пробуждане" и двата от цикъла "Пътуване към миналото". В останалите часове желаещите могат да разгледат музея. Входът е свободен.

Военноморският музей също ще бъде отворен безплатно за посетителите си от 10:00 до 24:00 ч. Начало на вечерта ще бъде дадено в 18.00 ч. със салют от корабно оръдие – възстановка на клуб "Миноносец "Дръзки". В часовете до полунощ ще се чуят изпълненията на Представителния духов оркестър на ВМС с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов. В "Училището за моряци" ще предложат начална морска подготовка – връзване на морски възли и мятане на хвъргало. Членовете на дружество "Осми Приморски полк" ще покажат униформите и въоръжението на българския воин през вековете. За най-малките посетители са предвидени приятни минути с тематични пъзели.

В 21:30 ч. в залата за временни изложби ще бъде прожектиран документалният филм "Генералът във фрак", посветен на генерал Владимир Стойчев – участник в четири войни, пълководец, дипломат и деец на международното олимпийско движение. В централната зала на втория етаж може да се проследи видео презентацията на събраните кадри от инициативата "Моят фотоспомен в музея".