Крепостна кула на античния Одесос - част от ларгото

За целта се работи по проект, който предвижда възстановяване на кулата на височина от около метър

"По предписание на Министерството на културата част от античната стена на Одесос, която беше открита по време на ремонтните дейности в центъра, ще бъде експонирана пред църквата "Св. Никола". Това ще стане факт, след като бъдат извършени допълнителни разкопки в района на шадравана до храма, където се знае, че се намира и кула от крепостната стена", каза директорът на РИМ – Варна – Валентин Плетньов.

За целта се работи по проект, който предвижда възстановяване на кулата на височина от около метър. От нея ще тръгва и крепостната стена, която ще намаля плавно височината си, докато стигне до самата пешеходна зона. Там тя ще бъде на нивото на паважа. В близост ще бъде поставена и карта на античния Одесос с историческа справка.

"Държа да отбележа, че всички артефакти, открити при изкопните работи на бул. "Княз Борис I", бяха заровени по специфични изисквания на министерството – с т. нар. "пясъчни възглавници", които ще ги съхранят за бъдещ период. Всичко е оставено на мястото си с изключение на питоса, който е прибран в музея", каза още г-н Плетньов. Ремонтът на ларгото продължава с полагане на подземни комуникации.

Междувременно приключи работата по поставяне на паветата на пл. "Независимост", като дейността напредва в посока Катедралата. Изпълнителите вече са на нивото на Държавния архив. В момента озеленители подготвят засаждането на декоративните дървета около Окръжния съд. Шадраванът вече е с изградена бетонна структура, работи се по ВиК системата и ел. инсталацията на съоръжението. През следващата седмица ще бъдат доставени хидрофорните помпи, с което започва изграждането и на фонтанната система. Паралелно с това ще започне работа по облицовка на бетонните бордове на шадравана и на градинките.

"Започнахме пребоядисването на всички метални орнаменти, които са част от проекта за естетизация и модернизация на централната градска част. Орнаментите се шлайфат ръчно, поставя се антикорозионен грунд, а след това се нанасят два слоя боя с графитен цвят", обясни арх. Десислава Борисова – ръководител на проекта.