Глад за още находки обърка соцбетон от 70-те с древни корнизи

Раздвижване има около истинските находки, днес комисия дава предписание как да бъдат експонирани. Скелетите остават заровени

Бетон от 70-те години за кратко се превърна в нова "археологическа" находка. При изкопните дейности за новия шадраван на площад "България" (до бившия магазин "Тера Нова") работници отвориха яма, от която "изскочиха" ръбове на плочи със странен дизайн. Откритията бързо бяха определени като древни корнизи от минувачите, за които археологическите находки в центъра на Варна вече са ежедневие. Въпросните "корнизи" обаче не успяха да предизвикат интереса на археолозите, тъй като са обикновен бетон излят през соца. Покриването на водопроводните тръби с бетонни плочи е станало през март 1977 г. 


Сглобката "вълчи зъб" 

"Това, което прилича на корниз, всъщност е връзката между плочи, покриващи водопровода. Нарича се "вълчи зъб" и помага за по-добрата сглобка на плочите", разказа д-р Александър Минчев от Регионалния исторически музей във Варна. "Някой се е заблудил, че е находка", допълни той с усмивка. 

Раздвижване обаче има около истинските археологически разкопки по "Княз Борис I". Днес комисия към Културното министерство ще реши какво да се случи с находките оттук нататък и ще даде препоръки как да бъдат експонирани, научи Varnautre.bg. 

За скелетите е вече сигурно, че ще останат заровени. След ВиК аварията те са останали затрупани под най-малко два метра пръст. "Вече е рисковано да ги вадим, но успяхме да ги проучим и заснемем", посочи д-р Минчев. Той уточни, че последните данни за датировката на човешките останки сочат IV век. "Това ни дава по-конкретна представа за началото на строителството на крепостната стена на Одесос. Досега говорехме за IV век, но вече знаем със сигурност, че става дума за края на IV или първите години на V век", посочи археологът. Малкият некропол, който е разпръснат и в него няма погребални дарове, е ориентиран североизток-югозапад. Той е раннохристиянски и предшества с няколко десетилетия строителството на крепостната стена

След предписанието на комисията разкопките ще бъдат замразени за лятото, а наесен археолозите се надяват да получат възможност да разкрият и кулата от крепостната стена, която се намира под шадравана с делфините до църквата Св. Николай. 


Най-вероятно тази част от находките ще остане видима

От предписанието на комисията зависи и каква част от намереното досега ще бъде експонирано и по какъв начин. Според Александър Минчев най-удачна за излагане, било чрез стъклен павилион или по друг начин, тази част, в която откриха останки от антична сграда и делвата.