Военноморска болница навърши 66 години

Животът

26-03-2015, 11:47

Снимка:

© Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Липсва тротоар за 100 000 лева до Военноморска болница

В здравното заведение се намират единствените в Североизточна България клиники за лечение на остри отравяния и изгаряния

С тържествен концерт и събрание на 3 април във Фестивалният комплекс Военноморска болница Варна ще отбележи своят 66-годишен рожден ден.

През месец февруари 1948 година Военноморска болница Варна е създадена на база на медицинския пункт на VІІІ-ми пехотен приморски полк, който през годините е заемал много важно място в Българската армия с активното си участие в Сръбско-българската война през 1885 г., Първата и Втората балкански войни и Първата и Втората световни войни.

В началото Военноморската болница съществува като клон на ІV-та девизионна болница Шумен с две отделения хирургично и терапевтично.

Първият началник на болницата е полк. д-р Атанас Иванов Липов. От 1949 г. се създава самостоятелна гарнизонна болница подчинена на командването на Военноморските сили, която през 1951 г. се преименува във Военноморски госпитал Варна, като към него се създава и поликлиника.

През 1952 г. болницата се премества в сградата на бившия френски колеж. В този период тя се разраства, като освен съществуващите хирургическо и терапевтично отделение се разкриват още очно, ушно-носно-гърлено, неврологично, кожно-венерологично, физиотерапевтично, рентгеново отделение, стоматологичен кабинет и аптека. Клинична лаборатория към болницата се разкрива през 1953 г.
През 1954 г. Военноморски госпитал – Варна се преименува на Военноморска болница – Варна. Следващите години са ознаменувани със създаването на фтизиатричен кабинет през 1957 г. и детски кабинет – 1960 г. През 1974 г. – щатно се оформят отделения за анестезия, реанимация и интензивна терапия, а по-късно се разкрива функционален и психиатричен кабинет.

На 08.08.1982 г. е направена първата копка на нова сграда, в която болницата се настанява пет години по-късно - през 1987 г. През същата година се разкрива Клиника по термична травма и пластична хирургия, а през 1988 г., Отделение по лицево-челюстна хирургия.

В съответствие с Указа за създаване на Военномедицинска академия от 1989 г. Военноморска болница Варна влиза в състава на ВМА като неин болничен филиал. Присъединяването на Военноморска болница Варна към семейството на ВМА създава предпоставки за разширяване на здравната институция. Откриват се клиника по интензивно лечение на острите отравявания /1990 г./; Клиника по хипербарна терапия и морска физиология /1992 г./; Отделение по неврохирургия; 2003г. е разкрито Отделение по гинекология, разполагащо с триизмерен ехограф и с утвърдени позиции в областта на ендоскопската хирургия.

През 2006 година в МБАЛ Варна е открит модерен възстановителен център към Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. С постановление № 45 от 21.02.2001 г. името на лечебното заведение се променя на Болнична база за активно лечение Варна към ВМА - София. Считано от 02.07.2009 г. с Постановление на МС № 168, ББАЛ се преименува на Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) - Варна към ВМА.

Болницата е междуобластен център за Североизточна и Източна България по токсикология, термична травма и пластична хирургия и разполага с модерна материално-техническа база, изградена в съответствие с всички действащи в страната хигиенно-санитарни норми и изисквания за такова лечебно заведение.

Многопрофилната болница за активно лечение Варна оказва квалифицирана и специализирана медицинска помощ въз основа на дългогодишния опит и традиции, както и наличието на съвременна материална база. В болницата се предлага медицинска помощ от високо квалифицирани специалисти по всички специалности.

В МБАЛ Варна се намират единствените в Североизточна България клиники за лечение на остри отравяния и изгаряния, модерна Хирургична клиника с утвърдени конкуретни позиции в областта на миниинвазивната хирургия, многопрофилна Терапевтична клиника с високо квалифицирани специалисти по всички профили на вътрешните болести, както хипербарен център.

От 1987 година функционира многоместна барокамера, обслужвана от подготвен екип с голям опит в хипербарната терапия. Същата е използвана не само за лечение на множество заболявания, но и за лечение на водолазни инциденти. Тя е единствената сертифицирана барокамера работеща по протоколи за тренировки на водолази от флота, работа с пострадали водолази и лечение на пациенти. Сертифицирана е също за провеждане на изследвания за барофункция и участие във водолазната експертиза.

Болничното заведение оказва 24 часова спешна медицинска помощ, осигурена от следните дежурни специалисти: терапевт, хирург, реаниматор и токсиколог. В Приемно-консултативното отделение на болницата работят специалисти от всички клинични специалности.

От далечната 1980 болницата е база за обучение на специализанти по Вътрешни болести и Хирургия.

През своята 66 годишна история Многопрофилна болница за активно лечение – Варна към ВМА се утвърждава като водеща здравна институция, която държи на професионализма, отговорността, човещината и справедливостта.