Липсва тротоар за 100 000 лева до Военноморска болница

Мисия Варна

15-07-2010, 15:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Сто хиляди лева, предвидени в общинския бюджет за изграждането на тротоар край Военноморска болница, вероятно са изхарчени за нещо друго.

Това предполага общинският съветник Красимир Маринов, тъй като пешеходната зона все още не е построена, въпреки че парите са гласувани в бюджета и кметът неколкократно е обявявал, че ще прави тротоар там. В района живеят около 15 хиляди души, включително и много деца. На всички сега им се налага да вървят по уличното платно, за да отидат до автобусната спирка или да се приберат по домовете си, слизайки от рейса. Точно на това място имаше и инциденти с ударени от автомобил деца, коментира Маринов.

По негово предложение местните парламентаристи от архитектурната комисия решиха да изискат официален отговор от кметската администрация, защо, при заложени в бюджета средства за тротоар, такъв на практика липсва.

Трябват поне 200 000 лева за ремонт на подлези

стана ясно от думите на шефа на инфраструктурната дирекция в общината Стоян Димитров. Парите евентуално ще бъдат заделени при предстоящата актуализация на бюджета. Преди това обаче дирекцията трябва да определи кои подлези се нуждаят най-спешно от ремонт и да представи точна сметка за разходите. Предвид анонсираното отдаване на концесия на всички варненски подлези, първоначално в бюджета не са предвидени пари за тяхното ремонтиране. Заради това с 5000 лева е било финансирано спешното измазване на пешеходния подлез до Спортна зала, тъй като от тавана падаха големи парчета мазилка.

По препоръка на кметство „Приморски“ пък е наложителен и ремонт на подлеза на спирка „Явор“. Проблемен е и пешеходният проход до спирка „Ален мак“, като граждани са внесли подписка с такова искане още през 2008 година.

Сградата на щаба на флота е подходяща за театър

заяви общинската съветничка Снежана Донева. Повод за думите й стана сигнал, внесен от еврейската организация „Шалом“, в който се твърди, че три малки градски улици са вписани в кадастъра като част от имота на Военноморските сили. Това са уличките “Хан Омуртаг”, “Презвитер Козма” и “Вардар”. От „Шалом“ се натъкнали на този парадокс, тъй като след съдебни дела са успели да си върнат собствеността върху къщата на Равина, която преди е била част от същия имот, в който се помещава щабът на ВМС. 

Проверка на еврейската организация установила, че решение трите малки улички да бъдат затворени и да се стопанисват от Адмиралтейството е взето от Окръжния съвет още през 1974 г.

Заради изискването на НАТО за централизиране на военните сили обаче има вероятност щабът на флота да бъде преместен в София. При такова развитие министерство на отбраната може да продаде помпозната сграда, която от дълги години е щаб на ВМС. Именно това даде повод на Донева да коментира, че най-подходящо е красивата старата сграда да бъде превърната в театър.

На времето тя е била построена със средства на търговската камара, чийто председател тогава е бил прочутият български банкер Атанас Буров. Заради това площадът в близост до щаба на флота неотдавна беше кръстен на негово име.