Селски пастир на съд за убийство след меле между ромски кланове

Говедарят е бил привлечен като обвиняем за убийството, станало преди година и половина, едва вчера

Говедарят на село Невша във варненската община Ветрино от днес ще търпи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Това определена Варненския окръжен съд (ВОС). 47-годишният пастир Венцислав Дачев е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Полицейското управление във Ветрино за убийството на неговия съселянин Мартин Иванов, станало на 12 септември 2013 година. Разследването е установило, че конфликтът между две ромски фамилии е прераснал в сбиване между тях в района на жп гарата на Невша. Ударите, които си разменяли с тояги причинили множество травми на всички мъже, участвали в боя, в това число и на жената на Венцислав.

Най-тежко пострадал 52-годишният Мартин Иванов. Той получил сериозни травми по главата и бил откаран по спешност в МБАЛ "Св.Анна" във Варна. Въпреки усилията на медиците, 8 дни след инцидента Мартин починал. Разследването продължило с разпита на множеството свидетели на жестокото сбиване, с експертизи и заключения на вещи лица. Едва вчера Венцислав е бил привлечен в качеството му на обвиняем за тежко престъпление, извършено в съучастие с други лица.

Днес ВОС се съобрази с множеството събрани в хода на досъдебното производство гласни, писмени доказателства и материали. Преценката им по категоричен начин обосновава предположението, че пастирът е автор на тежкото умишлено престъпление, за което се разследва. Законът предвижда за това престъпно деяние затвор от 10 до 20 години. Към аргументите за тежестта на наказанието и високата степен на обществена опасност на престъплението, съдът прибави като лоши характеристични данни и с богатото съдебно минало на обвиняемия, вече реабилитиран по право. Първата съдебна инстанция стигна до извода, че е реална опасността Венцислав да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление, ако е на свобода.