Пристанищни работници не дават порта за атракционна зона

1000 души подписали декларация с искане за връщане на стария директор и освобождаване на новия шеф на борда в пристанището

Пристанищните работници и представители на транспортни синдикати излязоха на протест с искане за възстановяване на работа на освободения изпълнителен директорна Пристанище Варна ЕАД Божидар Чапаров. Според тях уволнението му е било неоснователно, а решението на транспортния министър Ивайло Московски  - неприемливо.

Освен за уволнения си шеф служителите на порта се тревожат и за отварянето на пристанището за граждани и превръщането на част от него в атракционна зона. Има изготвена декларация, в която се настоява отварянето на територията да стане след построяване на нови пристанищни мощности в срока, залегнал в Националната програма за развитие на пристанищата в страната. Според протестиращите местната власт във Варна се опитвала да закрие Варна - Изток. Че това няма да се случи, хората поискаха писмена гаранция от премиера Бойко Борисов.

Сред исканията на протестиращите е залегнало и отстраняване от длъжност на назначения през ноември 2014-та бивш депутат от ГЕРБ Димитър Атанасов за председател на борда на директорите. Работниците искат и връщане на работа на уволнения директор на пристанище Варна – Запад Иван Аврамов. Исканията са подписани от над 1000 служителите на порта.