До края на деня евакуираните се прибират по домовете си?

Нивото в шуменския язовир "Тича" е на 30 сантиметра под ръба на преливника, така че опасността от нова приливна вълна остава

До края на деня има реален шанс 450-те евакуирани от четирите варненски села по поречието на Камчия да се върнат по домовете си. Това съобщи вътрешният министър Веселин Вучков във Варна. По думите му нощта в застрашените села е преминала спокойно. Няма сигнали за кражби и други мародерски прояви.

С над 100 куб. метрa в секунда прелива в момента язовир "Цонево", като същевременно нивото на Камчия продължава да се понижава, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По нейни данни валежите в страната ще спрат до обед, а по Черноморието - най-късно до следобедните часове.

Тя уточни, че нивото в шуменския язовир "Тича" е на 30 сантиметра под ръба на преливника, така че опасността от нова приливна вълна остава. Стана ясно и че река Провадийска и Анадере са се прибрали в коритата си и обстановката в Провадия също се нормализира.

Вътрешният министър изтъкна, че е особено впечатлен от взаимодействието между властите и хората по време на вчерашната евакуация. Хората не са оказали съпротива.