445 са евакуирани, полицията пази къщите им

Драконовски мерки срещу мародерите в заплашените от заливане села

Общо 445 души са евакуирани в 4-те села по поречието на река Камчия. 65 са напусналите домовете си в Дъбравино, 80 - в Гроздьово, 100 - в Цонево и 200 - във Величково.

"Повечето от хората са отишли при близки и познати, останалите са настанени в училището в Дъбравино и в детската градина и училището на Цонево. За тях са осигурени походни легла, одеала и храна от Червения кръст", съобщи кметът на Варна Иван Портних, който заедно с областният управител Стоян Пасев координира евакуацията на хората от ниските части на четирите села.

Животните от заплашените къщи също са преместени далеч от реката при евакуацията на село Горен чифлик и град Долни чифлик.

"Изразявам огромна благодарност на областния управител и на кмета на Варна - отстрани се вижда колко сериозна е ситуацията и колко много работа свършиха те", каза шефът на Националната служба за противопожарна безопасност комисар Никола Николов.

Според него за първи път от поне 2 години в страната се създава такава организация за евакуацията на хора и животни. "Зная какво мина през главата на областния и на кмета. Преди 2 години приехме наредба, която трябва да координира действията в подобни ситуации, но досега тя беше само на хартия, а те я приложиха на практика", каза Николов.

Сериозни мерки е взел кризисният щаб за охрана на домовете на евакуираните хора.

"Цели потери от крадци чакат наоколо - като хиени са", каза областният управител Стоян Пасев. Според него това било най-голямото притеснение на хората и мнозина от тях не искали да напускат домовете си въпреки заплахата за живота им.

В момента язовир Цонево прелива с 20 куб.м/сек, а ситуацията се мени буквално за минути. Засега приливна вълна няма, но все още не може да се каже със сигурност дали ще има такава. Всеки момент ще бъде направен прорез в дигата на река Камчия малко след язовир Цонево, така че да се образува нов разлив към нивите и да бъдат запазени селата. Засега язовир Цонево прелива заради повишеното ниво на язовир Камчия, което обаче намалява - от 250 куб.м/сек вчера, на 173 куб.м/сек към 16:00 часа днес.

Утре сутринта около 8 ч обаче се очаква да започне да прелива и язовир Тича, което също ще влоши състоянието на Цонево. В момента Тича се източва с 20 куб.м/ сек, но това няма да предотврати преливането", обясни областният управител Стоян Пасев.

Междувременно стана ясно, че в общините Аксаково и Провадия бедственото положение е отменено. Нанесени са много щети на пътната инфраструктура в Долище, а мостът на Кантарджиево е паднал. Преди 3 часа е обявено бедствено положение в село Разделна. Там жп линията е под водата и е спряно движението на влаковете, нивите са залети и водата заплашва да стигне до селото. Багери опитват да махнат наносите от кал и клони около моста, заради които всъщност прелива река Провадийска (вижте фоторепортаж).

Преди половин час са евакуирани селата Долина и Одринци в Добричко, каза Николай Николов. Те се намират край последния от язовирите в каскадата от четири водоема, единият от които - Ботево, прелива от вчера.

Очаква се да пристигнат министърите на вътрешните работи и околната среда и водите, които цяла нощ ще обикалят кризисните райони. Министър-председателят също непрекъснато следи ситуацията чрез докладите на кмета и областните управители.