Клиент с качулка обира таксита

Всеки водач снабден със снимка на престъпника

Неизвестен засега обирджия тероризира такситата във Варна, научи Varnautre.bg. От седмица водачите са в паника заради мъж, който е нападнал няколко техни колеги от различни фирми.

Обирджията е висок, около 40-годишен и обикновено се качва на такси в района на квартал "Трошево". Обирите стават нощем. Мъжът се качва в колата облечен със суичър и качулка на главата. Когато таксито тръгне, той вади нож, заплашва водача и прибира оборота му.

В момента на таблетите, чрез които таксиметровите водачи в града получават поръчките си от централите, се разпространява и снимка на престъпника. Сред рекламите на заведения и фирми клиентите могат да видят и информацията, че полицията издирва "особено опасен" престъпник "за въоръжен грабеж и нападение над таксиметрови водачи". Съобщението, на което е поместена и снимка на късо подстриган мъж с ъгловати черти и едва набола брада, предупреждава водачите да не предприемат самоинициатива по обезвреждането му.

Периодично таксиметровите шофьори проверяват по телефона колегите си през нощта, особено, ако те са тръгнали за поръчка в район "Младост". В някои от фирмите вече има и специални "кодови фрази", с които при обаждане водачът може да сигнализира, че вози съмнителен клиент.

В нощта на 9 срещу 10 януари са регистрирани два обира на таксиметрови шофьори на различни компании, които са станали в рамките на много кратко време, съобщи за Varnautre.bg говорителят на полицията Ивана Милева. Тя уточни, че въпросният грабител все още не е установен. Мъжът от снимката пък е задържан, но по данни на полицията той няма съпричастност към двата случая на обири на варненски таксиджии. "Той е задържан за други престъпления, извършени на територията на Бургас и това, че снимката му се разпространява в таксиметровите коли във Варна, не означава, че има общо с обирите в тях", посочи Милева. "Извършителят все още се установява", завърши тя.