Джебчийки в действие

Крими

28-08-2012, 10:03

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Джебчийка в действие

Хвани джебчийка, спаси турист!

ВИДЕО: Мургава крадла обира турист пред мола 

Поне трима души дневно във Варна сигнализират, че са обрани от джебчии. 

Мургавите пъргави пръсти са всеобхватни и се простират от спирките през градския транспорт, пешеходните зони и стигат до моловете. Джебчийките, които в 99% от случаите са от цигански кланове от Слънчево и Игнатиево, работят на групи или по една, в зависимост от територията, на която са разпределени. 

Спирките 

Особено опасни през летния сезон са спирките в двете посоки на Автогарата и зимно кино "Тракия". Група от 4 до 8 джебчийки на възраст от 20 до 40 години е разделена на две. Половината от мургавите стоят на спирката в едната посока, останалите - отсреща. По-лесни са за разпознаване, защото видът им е типичен за циганките, които сме свикнали да виждаме. 

Обикновено крадлите правят опити да преджобят чакащите автобуса още на самата спирка. Успеят ли, мигновено се разменят с групата от отсрещната спирка. Ако пък нямат сполука, се качват в градския транспорт. 

Автобусите

Автобусите, движещи се по линии No148 и No409, са най-предпочитани от крадлите заради големия пътникопоток. Джебчийската група от спирката в посока Центъра се качва в автобуса. Пътуват една-две спирки, в зависимост от това колко време им е нужно за обир на пътник. След преджобването крадлите веднага се изтеглят. Слизат обикновено на зимно кино "Тракия" и веднага се прехвърлят на спирката отсреща - в посока кварталите. 

Щом едната група от Автогарата се качи на автобуса за центъра, тази от отсрещната спирка веднага заема мястото й. Когато втората група слезе на зимно кино "Тракия", следва нова размяна по спирките в двете посоки и схемата се повтаря. Така джебчийките успяват да затворят кръга и покриват периметър, през който дневно минават хиляди варненци и туристи. 

Моловете

Крадлите в моловете са по-опасни от тези по спирките и автобусите, защото са по-трудно разпознаваеми. Облечени са добре, движат се по една, а често ги придружава и малко момиченце или момченце, на възраст 9-10 години. Джебчийка в мола лесно може да се обърка с млада майка, излязла на шопинг с детето си.

Работният ден на добре облечените крадли започва сутрин, когато шофьор с кола ги оставя до търговските центрове. Джебчийките в мола винаги са с големи меки чанти. В тях обикновено носят връхна дреха или нещо за преобличане.

Успеят ли да преджобят някого, веднага напускат търговския център, преобличат се и влизат пак. Не се учудвайте, ако, докато се разхождате в мола, видите една и съща "майка с дете", облечена по различен начин от последния път, когато сте я забелязали на някой от етажите. Шаловете са друг "помагач" на джебчийките. В чантите си често носят по един, с който да завиват главите си. Целта е да останат незабелязани, когато се прикачат към група туристи, чиято вяра налага жените да са забрадени. 

Пешеходните зони

Способността на джебчийките да не бъдат усещани, докато обират, е не само заради ловките им пръсти, а и заради умението да вървят в крачка с "жертвата". Вече бръкнали в джоб или чанта, ако не успеят да напипат портфейл, веднага започва ходенето в крачка. 

Никой не е застрахован от джебчийките, но за да се намалят щетите от тях, е много важно документите за самоличност да са отделно от парите. С други думи - не дръжте документите си в портмонето. 

ВИДЕО: Добре облечена джебчийка обира мъж пред мол във Варна 

Във Фейсбук е създадена и група Хвани джебчийка, спаси турист! за по-лесното разпознаване на крадлите.