Мадрид хвана 100 кг екстази от България

Камионът през цялото време е бил следен от испански агенти.

Испанската полиция залови в Мадрид най-голямото количество екстази, хващано някога в страната и едно от най-големите в Европа, което е било скрито в ТИР (камион с полуремарке), идващ от България. Това съобщи испанската полиция, посочвайки, че става дума за 100 кг "кристал", а операцията е съвместна с британската служба NCA и българската ДАНС.

При акцията, извършена в предградието на Мадрид – Алкобендас, са задържани шофьорът на камиона и трима предполагаеми посрещачи на дрогата, но националността на нито един от четиримата не се посочва. Камионът е засечен да пресича френско-испанската граница при Ирун (провинция Гипускоа), след като е прекосил цяла Холандия и цяла Франция, идващ от България, и се отправил към Мадрид. През цялото време е бил следен от испански агенти. Когато стигнал до Алкобендас, шофьорът спрял да се нахрани в крайпътен ресторант. Няколко минути, след като паркирал, пристигнал микробус с трима души в него. Един от пътниците поздравил тираджията и двамата влезли в кабината на камиона и започнали да ровят в нея. Другите двама пазели отвън. В този момент агентите под прикритие решили да се намесят.

Камионът бил откаран в полицейски участък за щателен преглед, който открил под седалките в кабината четири кутии, "подплатени" с оловно покритие, напъхани в специално създадени тайници. Кутиите обаче били празни.

Подобни кутии обаче били открити в пода на полуремаркето. В тях имало общо 100 кг от хлорхидрад на MDMA под формата на люспи. Този синтетичен наркотик е известен още като "кристал", посочват испанските следователи.