Родното ФБР разби фабрика за фалшиви цигари в Полша с варненска следа (снимки)

Крими

04-12-2014, 05:20

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Арестувани са 15 души, седем от които българи

Фабрика за незаконни цигари във Варшава разби ДАНС в международна операция, проведена преди дни на териториите на Полша и България. Действията са предприети след шестмесечно разследване на Държавна агенция "Национална сигурност". Служители на ДАНС, под прякото ръководство и надзор на Специализираната прокуратура, съвместно с Централното бюро за разследване на Полша и в координация с ЕВРОПОЛ, са неутрализирали организирана престъпна група, осъществяваща незаконно производство и разпространение на цигари без акцизен бандерол на територията на Полша.

В хода на операцията е установена нелегална фабрика за производство на тютюневи изделия (цигари), намираща се в близост до град Варшава. На място са задържани 14 лица в процес на производство. От тях 7 са български граждани, петима - полски граждани и двама украинци.

При проведените действия по разследването е установена поточна линия за производство на цигари от марките "Марлборо ред" и "Марлборо" - бяло. Иззета е готова продукция - общо 1 700 000 къса цигари от двете марки, около 5 тона нарязан тютюн, голямо количество суровини и материали за производство, заготовки за опаковки на стекове, кутии за цигари. Готовата продукция е била предназначена за страни от Европейския съюз.

Успоредно с проведените на територията на Полша действия, такива са проведени и на територията на България в градовете Варна и Добрич. Иззети са части и консумативи за машини, схеми на поточна линия, каталог на машини за производство на цигари, СИМ карти, телефонни апарати, преносим компютър и мостри на цигари без акцизен бандерол от марките "Марлборо", "ЛМ", "Марбъл", "Монако" и "Джин Линг". Задържано е едно лице, за което са налице данни за съпричастност към незаконната дейност.

По случая на територията на България е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 321 от НК. Работата продължава. ЕВРОПОЛ и Централното бюро за разследване на Република Полша оценяват изключително високо партньорството с ДАНС и предоставената коректна, точна и навременна информация по случая, похвалиха се от родното ФБР.