Общината с приз за детска градина "Жирафче"

Три награди за Варна в „Сграда на годината 2014”

"Девня цимент" получи голямата награда в конкурса "Сграда на годината 2014". Призът е за реконструкция и модернизация на инсталация за производство на клинкер и цимент в завода в гр. Девня. Проектът „Нова линия” получи титлата  „Сграда на годината” в категория „Индустриални проекти - технологично обновление и разширение”, като наградите на инвеститотите, проектантите и изпълнителите, бяха връчени лично от министър Лиляна Павлова на церемония в София снощи. Водещи при реализацията на проекта на „Девня цимент” бяха компаниите „Си Би Ем Ай Кънстракшън Къмпани” Лтд и „ИКюИ България” АД – проектанти и „Си Би Ем Ай Кънстракшън Къмпани” Лтд – изпълнител. Освен тях обаче, в изпълнението на реконструкцията са се включили и 121 български компании, които също получиха признание за реализацията на този впечатляващ проект. Изпълнителният директор на „Си Би Ем Ай Кънстръкшън”, г-н Уанг Бин връчи на водещите подизпълнители – „Геотехмин” ООД, „Главболгарстрой” АД и „Комфорт” ООД плакет и грамота – признание за техните огромни заслуги при осъществяването на „Нова линия”.

Веселата и нестандартна сграда на детска градина „Жирафче” донесе на община Варна, като инвеститор, плакет и грамота за инвестиции в образователна инфраструктура. Проектанти на детската градина са „Ерта Консулт" ЕООД, арх. Борислав Георгиев, арх. Яна Радева, арх. Слава Димитрова, а изпълнител на проекта е „Планекс“ ООД. Номинацията беше в категория „Социална инфраструктура - детски градини, защитени жилища”.

Още една награда от приключилата снощи надпревара "Планекс" получи за жилищен комплекс „Акварел 2”, номиниран в категорията „Жилищни сгради и комплекси” . Инвеститор е „Пи Ел Ейч Инвест“ ООД, проектант архитектурно бюро „Е – АРХ“ ООД, арх. Мартин Христов и изпълнител „Планекс“ ООД.

За 13-ти пореден път конкурсът „Сграда на годината“ направи преглед на най-хубавите сгради на България, реализирани през изтичащата година. Конкурсът се проведе под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството със съдействието на браншовите организации в сферата на архитектурата, инвестиционното проектиране и строителството.

В „Сграда на годината 2014” участваха 77 новоизградени или реконструирани публични и частни проекта, завършени през 2014 г. Журито от 27 водещи експерти и представители на бизнеса и културата с председател Деница Николова, зам.-министър на РРБ, високо оцени сградите, които демонстрираха иновативност, нови концепции за пространството в работната среда и средата за обитаване, дизайн, съвременни технологични енергоефективни решения, уважение към културно-историческото наследство, природата и околната среда.

Национален конкурс „Сграда на годината” и неговите партньори се гордеят с инициативите, които съпътстват конкурса. След кампанията за възстановяване на Боянската църква през 2006-2008, както и възстановяването на Музея на Кольо Фичето през 2010 г., тази година иновативният технологичен проект „Емблематичните сгради на България“ се радва на голям обществен интерес. След он лайн гласуването, приклщчило вчера, за "Емблематична сграда на България" беше обявен символът на Русе - така нареченото "Доходното здание". Шедьовърът на виенския архитект Петер Паул Бранк е построен в периода 1898-1902 г. Името произлиза от идеята сградата да носи на тогавашното училищно настоятелство доходи от наемите за предвидените магазини, театрален салон, библиотека и казино. Сградата-победител получи 5802 гласа, изпреварвайки с почти 1500 гласа втория в класирането – сградата на Априловската гимназия, която получи 4318 гласа. На трето място, със 2879 гласа, българите са класирали сградата на Хана на Хаджи Николи в старопрестолния Велико Търново. Общо в рамките на конкурса бяха представени 12 сгради в цялата страна, сред които е Варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров".