Варна атакува "Сграда на годината" с детска градина и нов блок

Единственият завод в конкурса е "Девня цимент" АД

Започна гласуването за "Сграда на годината" за 2014 г. Варна участва в 4 от общо 14-те катeгории. Победителите ще бъдат избрани от жури, но конкурсът предвижда и награди за "Сграда на публиката 2014", която ще стане ясна чрез онлайн гласуване от 1 до 9 декември 2014 нa сайта www.sgradanagodinata.bg.

Всеки посетител може да гласува за една сграда от всяка категория, като получава потвърждение за гласа си на посочен от него имейл.

Победителят от онлайн гласуването също ще бъде обявен на официалната церемония на 10 декември 2014 в "София ивент център" ("Парадайз център"), София. Там на всяка сграда-победител в категорията се връчват статуетка (проект на известния скулптор Петко Москов) и грамота за инвеститора, архитекта и изпълнителя.

Ето и варненските участници:

В категория "Индустриални сгради - технологично обновление и разширение" единствен участник е проектът за "Реконструкция и модернизация на инсталация за производство на клинкер и цимент в завода на Девня цимент АД"
Конструктор: Ли Дзен Ву / инж. Марин Йорданов
Архитект: Си Би Ем Ай Кънстракшън Къмпани Лтд / ИКюИ България АД
Изпълнител: Си Би Ем Ай Кънстракшън Къмпани Лтд

В категория "Жилищни сгради и комплекси"

ЖК Акварел 2 - Варна
Инвеститор: Пи Ел Ейч Инвест ООД
Конструктор: инж. Веселин Първанов и инж. Петър Димитров
Архитект: Е-Арх Студио, арх.Мартин Христов
Изпълнител: Планекс ООД

В категория "Социална инфраструктура - детски градини, защитени жилища" участваме със сградата на Целодневна детска градина "Жирафче"
Архитект: Ерта Консулт ЕООД, арх. Борислав Георгиев, арх. Яна Радева, арх. Слава Димитрова
Изпълнител: Планекс ООД

В категория "Сгради образование и спорт" Варна участва в общ проект на фондация Америка за България за модернизация на учебната среда. Инициативата е реализирана в училища във Варна, Бургас, Силистра, Плевен, Сливен, Хасково, Търговище и в Софийския университет. 

Варна е представена от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", където е направен Център по природни науки.

Национален конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година. Той се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството КСБ, КАБ, САБ, КИИП. Церемонията по награждаването на победителите в конкурса се излъчва по БНТ1 и БНТ Свят.

Най-хубавите сгради в България, получили разрешение за ползване през годината, кандидатстват и преминават през оценка на авторитетно жури от уважавани представители на професионалните и академичните общности, браншовите организации и на водещи компании от бизнеса. Критериите са комплексни и включват локация и достъп, прилежаща инфраструктура, интеграция и опазване на околната среда, архитектурна концепция, качество на изпълнение, ефективност на заложените продукти и решения и др.