Варненец съди строеж в градинка, запорираха му сметките (аудио)

Мисия Варна

24-10-2014, 09:20

Снимка:

ВарнаУтре/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Чайка": Съборете блока на съветника Липчев

5430 лева трябва да плати Кръстю Кръстев за това, че дръзнал да се противопостави на застрояването на зелените площи в "Чайка"

"Преди няколко дни съдия-изпълнител е блокирал сметките на Кръстю Кръстев, пенсията на майка му и иска да му продава мебелите защото е загубил дело срещу измамниците, които построиха 2 блока в градинката зад Математическа гимназия". С тези думи започва призивът за подкрепа на активния варненец, дръзнал да се противопостави на застрояването на зелените площи в квартал "Чайка". Разходите по делото, които Кръстев трябва да плати вместо собствениците, продали по 1000 евро всеки над 1000 квадратни метра застроена площ, са оценени на 5430.60лв. 

Това е дело, което всички ние трябваше да водим!, заявяват инициаторите на акцията и призоват всички, съпричастни с активната гражданска позиция на Кръстев, да помогнат за събирането на сумата.

Тъй като сметките на Кръстев са блокирани, приятели са направили нова на името на съпругата му - Калина Кръстева. Досега са събрани 1416 лева. Те молят всеки, "който вярва в гражданското общество, да се включи за събиране на сумата. Защото делото, загубено пред поредната подкупна съдийска скамейка е за нас, не е за него..., но благодарение на чувството му за справедливост, днес сметките му са запорирани заради надути съдебни разходи, които следва да плати, а всъщност това трябва да направим всички ние! Не просто да мишувамке, а да бъдем солидарни!

Ако всеки, който претендира, че му пука за Варна, преведе поне по 1 лв. по тази сметка, ще разберем, че има смисъл това, за което се борим!".

Сметката е в Райфайзен Банк: IBAN: BG32RZBB91551004892530

Делата започват преди близо 10 години като в началото страна по тях е и Община Варна, която също се опитва да спре реститутите, вдигнали кооперация пред блок 39 в квартал "Чайка". "В същност това дело го водя вместо общината. Кирил Йорданов го загуби - готово спечелено дело в полза на обществения интерес, като просто не изпрати представител на Община Варна на делото, отделно не предостави на прокуратурата откритите от мен нови доказателства. Освен това, жената на реститута е лична приятелка на бившия кмет и бивш юристконсулт на Община Аксаково. Случайности......", обяснява Кръстев. Той разполага със запис на свой телефонен разговор с екскмета, в който Йорданов му обещава да предпиеме действия срещу хората "опашорили земята" (според собствените му думи в записа) и настоява да получи всички събрани от Кръстев документи по случая. Обещанията за среща с районния или окръжния прокурор обаче остават неизпълнени.

Всъщност измамата с имота в "Чайка" започва още преди близо 100 г. Ето хронологията, според документите, събрани от Кръстю Кръстев.

1. От Арети Стоянова е бил купен имот с площ 1 (един) декар и 8 (осем) ара. Това е видно от приложения нотариален акт (две страници).
Този акт е от 1921 година (местност “Рупи” е местността, върху която в последствие е бил построен кв.”Чайка”).
2. На следващия нотариален акт от 1923 година Арети Стоянова продава имота на Стефанка Димитрова. В него цифрата “1” (за площта на имота) е подправена на “9” (това се вижда с просто око). Така въпросният имот се превръща от 1,8 дка в 9,8 дка.
3. Извършен е препис на акта от 1923 година (написан е на пишеща машина), в който имотът вече ясно е изписан с площ 9,8 дка. Имаме пълно съвпадение на номера на документи, имена на съседи и др. С изключение на площта на имота, разбира се, защото тя е увеличена с цели 8 декара (!).
4. В скица от 1937 г., издадена по друг повод – отчуждаване на част от имот за прекарване на път, “проблемният” имот е в съседство и експертиза може да установи неговата площ. Кръстев го прави - макар и с непрофесионални средства, и резултатът говори за огромно разминаване между записаната в нотариалния акт и действителната площ. Разбира се, точното изчисление трябва да бъде направено от експерти, но разминаването е очевадно.
5. В решение на Варненски окръжен съд от 30.08.2002 г. относно проблемния имот №2547 е записано, че ”за останалите 3000 м2 няма данни за отчуждаване”. В това решение се посочва, че и за имот №2557 също няма данни за отчуждаване. Този имот е на съвсем друг човек, но това не пречи на ищеца да предявява претенции и за него ...
6. В крайна сметка решение на Варненски окръжен съд от 10.12.2002 г. присъжда обезщетение от 139 200 лв. (в жилищни компенсаторни записи) на ищеца.
7. Следват два Оценителни протокола, които доказват, че за имот №2547 е било изплатено обезщетение. Това се вижда и от приложената справка. От нея се вижда, че за имот №2547 е изплатено обезщетение в размер на 3 643.30лв.
8. Открит е истинският собственик на втория имот - №2557. Това е Стоянка Димова Стоянова, която няма никаква роднинска или друга връзка с Димо Димитриев, но съдът му присъжда обезщетение и за нейния имот (виж т.5). От приложения договор се вижда, че Стоянка Стоянова е обезщетена с апартамент в бл.39.
9. И накрая, в Решение на Кмета на Община Варна от 15.04.1993г. (издадено по друг повод, но касаещо терените около блокове 29,30, 39, 40 и 41) е записано : “... напълно завършен жилищен комплекс. Върху имота е осъществено озеленяване, оформен е кът за отдих и границите му са заличени...” Интересно, как са видяни “реалните” граници на имот №2547?

"Във връзка с гореизложеното, ние стигаме до извода, че е налице документално несъответствие, което е довело до неправомерно увеличаване на площта на имота, продаден от Арети Стоянова. Днес наследниците на купувача са си върнали собствеността на площ 380 м2 на същото място и строят (градинката пред бл.39 в кв.”Чайка”). Изложеното до тук, както и факта , че строителството бе започнато в почивен ден (събота) 09/07/2005г., в 07:30 часа (за да бъде поставена обществеността пред свършен факт), предизвикват сериозни съмнения относно методите, използвани от инвеститорите. За съжаление потърпевши ще бъдат гражданите на кв.”Чайка” и на Варна, пише Кръстю Кръстев в сайта на Гражданско сдружение ” Зелена Варна”.

Междувременно по силата на същия ПУП пред блок 39 започва строителството и на още една кооперация - и тя в градинка, залесена с борови дървета. Историята на този парцел е още по-интересна и с нея са свързани имената на 3-ма бивши и настоящи общински съветници във Варна. 

"След като водя дела от 2005 г. досега. За мен се налага убеждението, че съдебната ни система работи по такъв начин, че всеки обикновен гражданин, тръгнал да търси справедливост, да бъде максимално наказан и унижен за назидание на всички останали, които биха се осмелили да търсят справедливост от тази съдебна система", коментира в заключение Кръстев.

Чуйте и телефонния разговор на Кръстьо Крътев с Кирил Йорданов