"Чайка": Съборете блока на съветника Липчев

Мисия Варна

18-04-2013, 21:00

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Подземен паркинг в "Чайка" ще спасява Морската от коли

Жителите на квартала искат строителството в градинките и детските площадки да спре завинаги

Сградата, която общински съветник строи върху някогашна поляна в квартал "Чайка", да бъде съборена. Това поискаха днес от кмета Христо Бозов и главния архитект Петър Йорданов жителите на квартала, поканени на обсъдят Подробния му устройствен план. Новата кооперация никне сред боровете, които се издигат зад Математическата гимназия. 

Строителството й започна в края на 2012 г. след серия от съдебни спорове. Според главния архитект Петър Йорданов парцелът е бил държавна собственост и е продаден от областна администрация. През последните 3 години общинският съветник Петър Липчев - тогава съпартиец на Веселин Марешки в листата на "Ред, законност и справедливост", воюва с общинската администрация, която отказва да му разреши да строи върху имота. След като административният съд обявява за незаконен отказа на общината да издаде строително разрешително, по предложение на Петър Йорданов кметът налага тотална забрана за строителство в "Чайка". По-късно и тя пада в съда и в края на 2012-а Петър Липчев започва да строи.

Всъщност историята на терена е доста по-дълга. 

Описват я активистите на "Зелена Варна": "Интересното на този парцел е, че той не би трябвало да съществува като такъв. Това става ясно от мотивирания отказ, подписан от кмета Кирчев през 1992 г.относно молбата за реституция на законните му собственици. Самите те живеят в съседния бл.40 в ж.к. ”Чайка” и вероятно се чудят как така за тях имотът им го няма (влязла е в сила нова регулация), а за някои общински съветници не е проблем да го купят?

Оказва се, че през 1998 г. държавата припознава този имот и го актува с акт за държавна собственост № 1742 98 г. От всички документи, които имаме, е видно, че имотът е отчужден за жилищни блокове 29,30,39,40,41 и училище. През 1973 г. тези жилищни блокове са построени, върху имота е осъществено озеленяване, оформен е кът за отдих и границите му са заличени. Останалата към 1998 г. постройка би трябвало да бъде съборена и теренът да бъде озеленен, каквото е основното предназначение на междублоковите пространства. 

След като вече е актувана като държавна собственост, постройката с временен статут (вила „Бистра”), става лесна плячка за властимащите, които и да са те. На 09.07.2001 видно от датата на договора за замяна, държавата прехвърля собственоста си на частни лица в замяна на апартамент на ул. „Царевец”. На 10.07.2001 сделката е вписана. Само два дни след това, както е видно от документите, на 12.07.2001 следва нова сделка: частните лица продават имота на друго частно лице - общинския съветник Красимир Симов. Заради протестите на гражданите от квартала срещу застрояването през 2005-2006, както и заради обжалвания ПУП, Симов се отказва от парцела и бившата вила „Бистра” преминава в ръцете на друг общински съветник – Ради Радев от движение „Свободен избор”.

На кадъра от Google street view за този район, правен през март 2012 г. ясно се вижда, че постройката е ползвана за клуб на същото движение "Свободен избор".

Поради една или друга причина, продължават от "Зелена Варна" и Ради Радев не стига до разрешително за строеж и продава апетитното парче зеленина на д-р Петър Липчев (сега вече съветник от Коалиция "Промяна за Варна" от ВМРО-НИЕ и "Нова сила"). Амбициозният зъболекар, започнал партийната си кариера в СДС, успява да пребори институциите и вече строи. При това законно.

"От новия блок 198 до този, който сега се строи и ще е на 4 етажа, има само тясна алея - 3,20 метра, обясни съсед.

Жителите на "Чайка" възроптаха срещу плановете да се вдигнат кооперации върху други терени в квартала - върху места за паркиране, баскетболно игрище и зелени площи. Общината да отчужди реституираните - съмнително според местните жители, имоти и да закове предназначението им в зелени площи, поискаха участниците срещата. За целта е нужно решение на Общинския съвет. А според кмета Бозов - и сметки: колко би струвало отчуждаването на всички терени и дали общинската хазна може да си позоволи такъв разход. 

В "Чайка" обаче няма да има небостъргач, стана ясно днес. Нарочената за строителство 22-етажна сграда зад читалище "Асен Златаров" остава само на хартия. Главният архитект ще поиска от общинския съвет да фиксира в "Чайка" максимална височина за нови строежи 15 метра или 5 етажа. Въпреки тези уверения хората настояха за това комплексът да бъде обявен за окончателно завършен и в него повече да не се строи. Други настояваха пък, че всички сгради, строени след 1992-ра година са незаконни тъй като компексът е бил обявен за завършен в пълния си вид още през 1978 г. и трябва да бъдат съборени. Организаторът на срещата път - г-н Станев заяви, че когато лозята на някогашната местност "Рупи" е била национализирана, собствениците са били обезщетени с жилища. Още през 1992-а всеки от старите собственици можел да избира - да върне получените апартаменти или да се откаже от реституцията. Едва 2-ма предпочели парцелите и върнали компенсацията. "Откъде тогава се появиха нови реститути, които искат да строят между блоковете?", питаха хората, притеснени от плановете за кооперации мжеду блоковете 33 и 36. Други пък са категорични, че всеки, който купува апартамент придобива и част от парцела на блока. Така земята в "Чайка" е на обитателите на квартала и никой не може да си я връща сега. При социализма обаче това не е отразявано в нотариалните актове и сега на практика държавата продава за втори път една и съща земя.