Кой е палачът на "Ислямска държава"?

Маскираният мъж говореше с британски акцент на видеозаписите

САЩ са идентифицирали маскирания мъж от видеозаписите с екзекуциите на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф, обезглавени от ислямистката организация "Ислямска държава", предаде Франс прес, като цитира директора на ФБР Джеймс Коуми. Маскираният мъж, за когото се предполага, че е убиецът на двамата журналисти, обезглавени от ИД след месеци на пленничество, говореше с британски акцент на видеозаписите, показващи моментите, предшестващи екзекуциите на журналистите, припомня Франс прес.

Директорът на ФБР не спомена нито името на заподозрения, нито от каква националност е. Медиите на Острова обаче вече съобщиха, че той е младият британец от заможно семейство Абдел Маджид Абдел Бари, известен сега под прозвището Джихади Джон. Клетката, към която принадлежал, пък се наричала "Бийтълс".

Фоули беше обезглавен на 19 август, а Сотлоф на 3 септември. Двамата бяха отвлечени в Сирия. Пред журналисти директорът на ФБР добави, че властите в САЩ разполагат с информация само за 12 американски граждани, които се бият на страната на ислямистки групировки в Сирия.

Коуми нарече градска легенда приказките за най-малко 100 американски джихадисти в Сирия. "Това не означава, че нямаме притеснения за останалите 88 американци, за които служители твърдят, че са били убити, арестувани, заминали или са направили опит да заминат. Но знаем твърдо само за 12, които в момента са там", каза той пред журналисти в централата на ФБР.

По-рано тази седмица директорът на Националния център за контратероризъм Матю Олсън заяви, че хиляди чужденци, включително 100 американци са заминали за Сирия през последните три години. За същия брой американски джихадисти спомена сенаторът Джеймс Инхоуф от комисията по въоръжените сили на изслушване в присъствието на министъра на отбраната Чък Хейгъл, който не го коригира, нито направи уточнение за бройката. АП припомня, че самият Коуми спомена през юни пред журналисти в офиса на ФБР в Минеаполис числото 100, като въпросните стотина души са под наблюдение, представляват всички слоеве на обществото и са от всички краища на страната. Според служители на разузнаването на САЩ около 15 хил. чужденци са в Ирак и Сирия, където се бият на страната на джихадистки групировки, включително ИД.

Директорът на ФБР добави, че заговорът на групировката "Хорасан" срещу САЩ и Европа все още не е осуетен, съобщи БТА. Американското разузнаване смята, че групата планира да използва неметална бомба, която да минава успешно през проверките за сигурност по летищата и да взриви самолет по време на полет. В групировката има ветерани на "Ал Кайда" от Афганистан и Пакистан, но и новобранци.