Израелски хомосексуалисти се изгавриха с "Ислямска държава"

Рекламата за Drekistan Night предизвика бурна реакция в световен мащаб

Едно тематично гей парти в нощен клуб в Тел Авив предизвика едновременно гняв и объркване, след като организаторите му пуснаха реклама-пародия на снимките на терористите от "Ислямска държава" от обезглавяването на западните пленници - двама американски журналисти и един британски доброволец.

След като се оказаха под сериозен международен обстрел на страницата им във Фейсбук и обвинения не само в лош вкус, Drek, едни от най-големите организатори на гей партита в израелския град Тел Авив, вече свалиха снимките, но отказаха да се извинят. Те обявиха кампанията за "сатира" и заявиха, че отхвърлят насилието.

На снимката, промотираща тематично гей парти, вдъхновено от "Ислямска държава" и наречено Drekistan, двама полуголи модели - млади мъже, небрежно брадясали, мускулести, са наметнати в одежди, напомнящи тези на обезглавяващия джихадист и жертвата му от разпространените от терористите шокиращи снимки и видео. На фона на пустинята, на преден план единият модел е седнал на коленете си, преметнал оранжева тога, откриваща окосмените му гърди. Зад него в доминираща поза е изправен другият модел, облечен в черни шорти и препасан през гърдите с черен шал. С лявата си ръка той е хванал седналия за врата.

"Корицата" на фейсбук страницата на Drek пък представя гол модел, развяваващ знаме от черен воал (отново препратка към джихадистите), той е облечен само в пасващи на цвета на знамето черни слипове.

Освен това Drek обясняват концепцията си за предстоящото (тогава) гей парти със следния текст, публикуван на Фейсбук страницата им: "Тъй като новата Ислямска държавa набира сила в Близкия изток, ние от Drek решихме да се отдадем на законите на шериата и да развеселим инатия Daesh!"

"Daesh" е арабски акроним за терористичната група, който беше възприет в някои среди, включително и от френското правителство, тъй като тя е подобна на арабската дума за "да стъпча".

"Налице е също така смущаваща игра на думи за думата на иврит за "инат", коментира сайтът Ynet, защото буквалният превод е "твърд врат", като по този начин намеква за обезглавяванията на журналистите и доброволеца.

След сериозната атака не само във фейсбук страницата им, Амири Калман, един от основателите на Drek, заяви пред местния Ynet: "Ние се опитваме да реагираме на текущите събития. Правим това в продължение на няколко години. Но ние отхвърляме насилието във всякаква форма и това включва клиповете с екзекуции, предназначени да изплашат света.

"Ето защо ние също така отказваме да участваме в този страх и отказваме да станем истерични. Това е сатира и е нашият начин да покажем презрение си към тях и техните видеоклипове."

Той пояснява и че самата тематична нощ в клуба не е включвала никакви декорации или дейности, свързани с "Ислямска държава".

Снимката с облечените в черно и оранжево мъже вече е изтрита от страницата. На нейно място вече се е появила друга - показваща двама младежи, приближили лицата си за целувка. Единият е с къдрици на ортодоксален евреин "peyos, а другият - с традиционна арабска мюсюлманска кърпа "шумаг".