Откриват две летни групи за неприетите деца

60-те деца ще продължат наесен в двете новооткрити детски градини

Две летни временни целодневни групи за 60 неприети в забавачки деца, родени през 2010 г. (действащите в момента първи групи) ще бъдат открити от 1 до 31 август. Общинските съветници гласуваха днес увеличение в бюджета с 12 800 лева, по време на сесията на местния парламент.

Двете групи ще бъдат в ЦДГ №13 "Звездичка" и ОДЗ №4 "Чайка", които се намират в двата най-натоварени района - "Одесос" и "Приморски". Целта е да бъдат подпомогнати работещите родители на неприети деца през миналогодишния прием до завършване строителството на двете нови детски градини в район "Приморски" - новостроящата се на ул. "Д-р Железкова" и в бившата "Малкият принц", в която сега тече реконструкция.

Групите ще се сформират без класиране в електронния регистър, на основание входящия номер на заявлението и заявеното желание на родителите. За посочените групи в двата района, родителите могат да подават заявление, без значение на района по местоживеене.

Необходими документи за кандидатстване:
* Заявление от родителя - входящ номер, заведено във входящия дневник на ДГ.
* Попълнена на декларация, че престоят на детето е до 31.08.2014 г.
* Служебна бележка от двамата родители, че са работещи, съдържащи изходящ номер, мокър печат, БУЛСТАТ на фирмата.
* Акт за раждане на детето (оригинал) с едно допълнително копие.
Подаването на документите започва от 22 юли и ще приключи на 31 юли. След това, при постъпването, са необходими медицински изследвания на детето и заплащане на депозитна такса, съгласно действащата Наредба на Общински съвет.

На днешната сесия на Общинския съвет бяха приети всички предложения на комисията по финанси. Общо 51 150 лева ще бъдат отпуснати от бюджета на общината за заплати на учители, помощник-възпитатели и треньор по плуване в новопостроените детски заведения в града. Става дума общо за 4 групи, за 120 деца, разкрити в новите корпуси на детските градини "Иглика" във "Виница" и "Детски свят" във "Владиславово". Строителството и обзавеждането на 4-те групи, двата физкултурни салона, новите кухненски блокове и плувния басейн са стрували на общината над 2,2 милиона лева. 1 621 805 лева от тях са субсидия от държавния бюджет, отпуснати на Варна още от правителството на ГЕРБ за решаване на проблема с недостига на места в детските градини.