Сесия на Общинския съвет (ПОДРОБЕН РЕПОРТАЖ ОН ЛАЙН)

14:37 Приеха Наредбата за принудително премахване на незаконни строежи на територията на община Варна

Местният парламент решава днес за Спортна зала и незаконното строителство

9:30 Общинският съвет започна работа. В момента се обсъжда дневният ред. Валентин Станев от група "СДС-ДА" предложи местният парламент да гласува помощ от 5000 лева за лечението на тежко болния футболист Живко Господинов

Общинският съветник Костадин Костадинов припомни, че работната група за наводнението в Аспарухово, създадена по негова инициатива, е готова с доклада си. Той поиска документът да бъде обсъден на сесията. Колегите му от ГЕРБ обаче не гласуваха за предложението, тъй като вече било решено още на предишната сесия докладът да бъде публикуван, за да го видят всички варненци. "Като цяло заставаме категорично зад действията на общинската администрация, които макар и закъснели са изключително адекватни в момента", обобщи Костадинов констатациите в доклада. 

10:00 Започнаха питанията към кмета. Пламен Георгиев от група ГЕЦ поиска информация за конкурса за избор на доставчик за хранителни продукти за детското хранене.

Думата взе Николай Джагаров от БСП, който не зададе въпрос и, говорейки за себе си в 3 лице единствено число, заяви, че системно бил заглушаван гласът му. Какво обаче иска да каже и то е било заглушено, така и не стана ясно.

Ивайло Митковски от ДСБ представи цял списък с въпроси по повод изготвянето на УПИ за терен, представляващ борова гора.

Марина Карапетян - бивша ГЕРБ, бивша БАСТА, заяви, че не е получила отговор на въпроса си за броя на неприетите тази и миналата година деца в детските градини в града, както и документът, с който е разрешено на Община Варна да приема по 30 деца в групите вместо по 25.

Таня Иванова, която се представи като "гражданин", поиска думата, за да поздрави кмета Иван Портних и кметовете на "Младост" и "Владиславово"  за предприетите действия за събаряне на незаконното строителство. Нейният въпрос беше: Ще бъдат ли предприети действия за изграждане на деретата в скатовете на Франгата, където при пороя на 19 юни също е имало свличания?

10:40 Иван Портних взе думата в отговор на въпросите на съветници и граждани. Той първо благодари на Общинския съвет за реакцията по повод трагичното събитие и осигуряването на  средства за пострадалите. Той заяви, че е отговорил писмено на въпросите на Марина Карапетян и пое ангажимент да разбере защо тя твърди, че не ги е получила. "Въпреки всички опити за всяване на напрежение и разпространяване на погрешни внушения, проектът за интегриран градски транспорт  ще се случи", каза кметът по повод друго питане на Карапетян, касаещо компетентността на ръководителката на проекта. Портних припомни свършеното до момента и припомни: "Забавянето на този проект е факт, но  с встъпването ми в мандата бяха направени големи крачки за реализацията  му. Няма да коментирам защо е бил забавен преди това този проект, г-жа Карапетян знае по-добре", завърши Портних, намеквайки за ролята на членовете на БАСТА за проблемите с транспортните проекти на града.

Кметът се ангажира да провери сигналите за строителни разрешителни в залесени терени в кв. "Левски" и в "Горна Трака", подадени от Ивайло Митковски и Петя Хараланова. Той припомни, че е инициирал редица мерки срещу изсичане на дървета при строителство в града, както и за реално прилагане на компенсаторните програми за озеленяване.

10:50 Съветниците гласуваха 15 август да е почивен ден, както и списъка с наградените по случай Деня на Варна.

Съветниците приеха предложението на комисията по здравеопазване срокът за избор на директор на Тубдиспансера да бъде удължен. Те гласуваха и 5000 лева за лечението на Живко Господинов. Това предизвика недоволството на Иван Петров, който настояваше за 5000, но в евро за "единствения варненец, играл някога на световно първенство по футбол".

11:00 Янко Станев заплаши със съд общинския съветник Ивайло Бояджиев, който малко по-рано контрира реплика на Станев с думите: "знам, че я усвоявате социалната програма на Общината, продължавайте да я усвоявате"...
Янко Станев заяви, че е сатанизиран. "Приемам политическите закачки, но не приемам името ми да бъде оплювано. Без никакви доказателства и само заради моето политическо мълчание в името на това да не стават скандали".

"Взех това решение - да спра да подминавам подобни забележки и опетняване без доказателства, след трагедията в Аспарухово. Да, вадих трупове, да, помагах всеки ден за овладяване на ситуацията там. Но осъзнах, че хората във Владиславово имаха една представа за мен, а след 21 дни - съвсем друга. Е, тази първата представа за мен не я искам. Затова ще търся вече правата си в съда", каза още Станев.

"Не съм казал нищо, което не е истина", контрира Ивайло Бояджиев и даде за пример фондация "Владиславово" и Общинския център в "Аспарухово", който беше разрушен след бедствието в Аспарухово, и в построяването на който, според д-р Бояджиев, роля има Янко Станев.
"Пред лицето на смъртта в Аспарухово се заклех повече да не си мълча. Няма да позволя да се гаврят с името ми, няма да позволя да бъда сатанизиран, абе ей", завърши Станев.

11:30 Страстите в Общинския съвет бяха успокоени чрез почивка, поискана от Владимир Тонев от "Нашият град"

Без дебати бяха гласувани останалите предложения на комисията по социални дейности, свързани предимно с помощи и пенсии за нуждаещи се варненци и деца.

11:45 Общинските съветници стигнаха до предложенията на комисията по "Финанси". Те приеха увеличението на бюджета на 2 детски градини, в които има нови групи, басейн, физкултурен салон след разширяването им. Става въпрос за детска градина "Звездичка" в "Одесос" и в ОДЗ "Чайка" в район "Приморски", в които от 1 август ще бъдат разкрити две летни групи за неприети деца. Комисията по финанси и бюджет реши за това да бъдат отпуснати 12 800 лева.

11:50 Съветниците започнаха обсъждането на дивидента на общинските дружества за 2013 г.

На практика вноски в градската хазна правят само 3 дружества - "Пазари" ЕАД, "Обреди" ЕООД, и "Ученическо и столово хранене" ЕАД. Останалите фирми с принципал Общинския съвет са освободени от дивидент - едни заради лошо финансово състояние, като Двореца на културата и спорта, други като здравните заведения - заради недостиг на пари за здравеопазване и социалната политика на общината. Така заложените в бюджета 900 000 лева приходи от дивиденти ще са за сметка на трите традиционно печеливши дружества.

Според предложения дивидент - 76,4% от печалбата вноската на "Пазари" е равна на 514 900, на "Обреди" - на 339 200 лева, а на УСХ - 52 700 лева.

Така в бюджета ще влязат 905 800 лева при заложени 900 000.

Пламен Начков от БСП отново повтори доводите си против високия процент, който беше приет и за 2012 г. миналото лято. Според него подобно решение спира развитието и инвестиционната политика на дружествата. Той поиска дивидентът да е до 55%.

По време на дебата по темата в комисия като довод срещу твърденията на Пламен Начков беше припомнено, че голяма част от печалбата на "Обреди" е от лихви на банков депозит от 1 милион лева. Това означава, че дружеството няма нужда от свободни пари за бъдещите си проекти, контрираха тогава съветници. "Пазари" пък били рентиерско дружество с много имоти в активите и получават амортизационни вноски за тях, които могат да инвестират в ремонти.

В залата днес се оказа контрольорът на "Обреди". Той заяви, че няма информация за наличие на инвестиционна програма на дружеството. Твърдението му взриви съветничката Карапетян, която сама и въпреки възраженията на председателя Иван Луков взе думата, за да каже, че докато е била контрольор на фирмата (преди да влезе в местния парламент), там винаги е имало инвестиционна програма.

12:15 Съветниците гласуват предложението на Пламен Начков за 55% дивидент за "Пазари" ЕАД. То не беше прието.

12:30 Патова ситуация с дивидента на общинските дружества спретнаха съветниците при гласуването. Едновременно те отхвърлиха предложението на Пламен Начков за 55% дивидент на "Обреди" и "Пазари", както и внесеното от администрацията искане за 76,4%. В същото време те се съгласиха на по-големия процент за "Ученическо и столово хранене". В бюджета ще влязат само 52 700 лева, вместо 905 800.

"Виждам, колеги, че сте против реализирането на приходната част. Знаете какви извънредни разходи ни предстоят в "Аспарухово", затова подобно отношение към приходната част е несериозно", заяви председателят на финансовата комисия Тодор Балабанов от ГЕРБ. Янко Станев пък откри "задкулисни неща" в позицията на БСП, които гласуваха против предложението на администрацията и групата на "докторите" (Промяна за Варна), и ДСБ, които гласуваха "въздържал се". Така на практика администрацията трябва да излезе с ново предложение, което да бъде гласувано на следващата сесия.

"Година и половина отлагаме разговора за състоянието и бъдещето на варненската общинска икономика. Случилото се днес показа, че е време за вземане на важни управленски решения", коментира Янко Станев. 

Обедна почивка до 13:30 ч беше обявена след приключването на т. 5 от Дневния ред.

Следобед предстои обсъждането на наредбата за принудително събаряне на незаконните строежи, както и за споразумението между Общината и Двореца на културата и спорта.

14:05 С половин час закъснение започна следобедното заседаниe на Общинския съвет

Първото предложение е на Правната комисия: за промени в наредбата за поставяне на преместваеми обекти. Промените са козметични и касаят чисто процедурни неща.

Без дебат бяха приети и промени в Наредбата за администрирането на местните такси и цени на услуги. Те касаят обединяване на 2 досегашни услуги в една (приемане и одобряване на проект на ПУП) с цел улесняване на гражданите.

14:14 Дойде ред на Наредбата за принудително премахване на незаконни строежи на територията на община Варна. Приемането й ще отпуши разичстването на циганските махали във Варна. Досега там бяха извървшвани само доброволни събаряния на ромски къщи и на опасни общински имоти със самонастанили се в тях цигански фамилии.

Юлияна Боева (ГЕРБ) обясни, че след дебата на съвместното заседание на правната и архитектурните комисии е направена консултация с юристи за това дали собственикът на имота трябва да е солидарно виновен и да плаща за събарянето на незаконна сграда, вдигната върху него. Спорният момент в Наредбата е уточнен и собственикът на земята ще отговаря и плаща само ако той е възложител на строежа.

14:30 С тези уточнения Наредбата беше приета.

14:37 Започна обсъждането на предложенията на комисията по Собственост и стопанство. Те включват предимно оценки на имоти, които ще бъдат предложени на търг за продажба или отдаване под наем. Едва 43-то поред е предложението за споразумението между Община Варна и Двореца на културата и спорта, което ще направи възможно незабавното започване на реконструкцията на зала "Конгресна".

14:58 Политически спор се разгоря още на първото предложение: предоставяне за безвъзмездно ползване на имот на ул. "Ст. Богориди" 3 (до баня Гъбата) за клуб на офицерите от запаса "Атлантик". Срещу предложението скочиха от БСП и след множество обвинения и размяна на реплики между дясната и лявата страна на зала "Пленарна"  предложението не събра достатъчно гласове "за".

15:04 Спор предизивика и искане на Народно читалище "Сабахтин Али" за безвъзмездно ползване на имот на ул. "Габрово" 14. Как беше избрано точно това читалище, за да получи помещение, след като във Варна има над 40 читалища и голяма част от тях също чакат за общинска база. Оказа се, че в залата не присъства председателят на читалището, който да обясни каква дейност има то, за какво се използва сградата (има стар договор за ползване от 2011 г.) и какво е състоянието й.
Предложението отпадна след гласуване.

15:08 Клуб на ветераните профсъюзни дейци на КНСБ са поискали да ползват без наем помещения в преместваеми обекти на ул. "Войнишка" 3. И това предложение не беше прието от Общинския съвет. "За" бяха едва 7 от съветниците при нужни 34 гласа.

16:47 След като гласуваха над 40 предложения на комисията по Собственост, общинските съветници стигнаха до споразумението с Двореца на културата и спорта. Преди да го гласуват обаче, те решиха "ДКС" АД да прекрати процедурата за избор на изпълнител на ремонта на зала "Конгресна" поради липса на финнсиране - отпуснатите от държавата 4,5 млн. лева бяха преведени на общината, а не на общинското дружество.
Сит ком (ситуационна комедия) нарече Аврам Тодоров сагата с ДКС, която се вихри последните 20 дни. "Гледахме театрални изпълнения, допуснахме Варчев да обяви конкурс за изпълнител, без да има право за това, допуснахме да се разпорежда с този ремонт", каза той и обяви, че вината за това е на "негодните юридически звена на общината".
"Моля да не се правят квалификации към юридическия екип на кметската администрация. Това мога да си позволя аз, защото съм юрист, но не и г-н Тодоров", контрира колегата си Тодор Балабанов от ГЕРБ.
"Ремонт ще има!" С този възглас председателят на Общинския съвет Иван Луков обяви резултата от гласуването за ДКС: нито един глас против или въздържал се.

17:03 Общинските съветници одобриха ново разписание на автобуси 12, 31 а, 9, 109,148 и 31. По линия 12 първият автобус вече ще тръгва в 6 вместо в 6.30 часа, а последният в 21 вместо в 19.30 часа.
Интервалът на обслужване в часовете-пик - от 7 до 9 и от 17 до 19 ще е 20 минути.
Автобус 31А през лятото - до 30.09, ще се движи от 6 до 20.30 часа на интервал от 40 мин през седмицата и на 60 през почивните дни. 
Линия 148, която сега се обслужва до 22 часа, през лятото - до 30/09 вече ще е до 23 часа.
17:10 Спор за това дали глухонемите жители на града да ползват паркоместата за инвалиди се разрази в Общинския съвет. Против е представител на Дружеството на инвалидите, според когото глухонемите могат да ходят и не е нужно да заемат и без това неостатъчните места за инвалиди. Въпреки изказването му предложението на администрацията беше прието. 

17:30 Валентина Софрониева ще представлява Община Варна в общото събрание на "Спортен комплекс Варна" АД, насрочено за 27.07.2014 г. Съветничката от ГЕРБ е упълномощена да участва в разискванията и да гласува с оглед най-добрата защита  интересите на Община Варна.

17:40 Ударно, без въпроси и дебати общинските съветници приеха отчета на кмета за изпълнение на приети решения на Общиснкия съвет от май 2012 до октомври 2013. За този период са приети общо 840 решения. От тях не са изпълнени 15 поради различни причини - най-често отпадане на неоходимостта от финансиране.
Председателят на Общинския съвет също представи отчет за дейността на местния парламент и комисиите към него за първата половина от годината. 

С няколко рокади по временните и постоянните комисии в Общинския съвет дневният ред беше изчерпан след като съветниците удължиха с гласуване  заседанието, което по закон трябваше да приключи в 17 часа.