Районни кметове се хващат "за гушите" заради изселване на цигани в старо поделение

Във "Владиславово" не искат ромите от Максуда, имат си свои

"Не знам как ще стане таз работа, циганите от Максуда да бъдат настанени в поделенията до магазин "Алати". Не знам, и няма да дам да стане. Като кмет и гражданин. Съвсем друг е въпросът, че сградите са собственост на Министерството на отбраната.

А съвсем друг е въпросът, че по Наредбата за жилищната политика можем да настаним граждани, които са регистрирани в района и имат редовно поддържана категоризация през годините. Така, че моля нашите съграждани да не коментират слухове, за да не стане като с настаняването на сирийските бежанци в същите сгради през зимата на 2013... ".

С това съобщение избухна преди малко във Фейсбук кметът на район "Владиславово" Неделчо Михайлов в отговор на изявлението от тази сутрин на колегата му от "Младост" Христо Христов. Последният коментира, че сградите в бившето военно поделение в Кайсиева градина могат да се пригодят за жилищни нужди за роми от Максуда, които са картотекирани като крайно нуждаещи се.

Хората от "Владиславово" обаче веднага обявиха, че са готови на отпор, ако циганите от централната ромска махала се преместят в района им. Нямаме ли си наши цигани в квартала, че ще ни идват от други райони, наостриха се хората.

По-късно днес през деня кметът на "Младост" уточни отново, че във военното поделение биха могли да се настанят само хора, които са категоризирани като крайно нуждаещи се без жилище и които са подали документи с искане за подслон. В "Младост" чакат 750 молби.

99% от ромите в Максуда не са картотекирани и няма как да им бъде предоставено жилище, обясни Христов.