ВИДЕО: Багери в Гъбената махала, захвърчаха камъни (обновена)

Мисия Варна

01-07-2014, 11:11

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Никакъв признак на доброволност не пролича в ромската махала

Започна събаряне на незаконни постройки в Гъбената махала във "Владиславово". За 15 от копторите районният кмет Неделчо Михайлов имаше уверението, че ще бъдат съборени доброволно. Никакъв признак на доброволност обаче, не пролича в ромската махала. Стотици от обитателите се събраха, готови с голи гърди да пазят бараките си.

Възрастна циганка започна да мята камъни, в момента, в който полицията и служители на районната администрация влязоха в махалата. 

"Гладни сме, гладни сме. Вън!", заскандираха ромите. Оказа се, че 15-те, които са декларирали, че доброволно ще събарят, днес са "безследно изчезнали". Циганите заявиха, че няма да излязат от постройките, макар, че предстои да бъдат бутнати.

Възрастен мъж се обърна към представител на районната администрация, за да го попита довечера у тях ли да отива да спи с всичките си деца. "Кажете поне от министерството някакъв доход да дадат", посъветва циганинът. Ромите продължиха да се събират на тълпи около полицаите и местната администрация.

11:20 Обитател на една от къщите, за които се знаеше, че ще бъдат събаряни доброволно, беше категоричен, че "няма хабер". "Нищо не съм подписвал. Две жени идват вчера и викат събаряме. Аз не съм казал, че ще събарям доброволно. Къде ще отида?", занарежда циганинът.

Присъедини се и жена му, която се разкрещя, че невръстното й дете е с херния, а за да онагледи твърдението си, събу гащите на малкия.

"Какво искат от нас, ние не пречим като "Аспарухово", увери ромката и след като й бе напомнено, че живее в незаконна постройка, тя допълни, че кметът трябвало да измисли нещо и "да даде терен, да донесат фургони".

11:35 Багер бутна първите две от незаконните къщи. Роми започнаха да разглобяват съседната постройка, за да могат да спасят поне част от материалите. Камион влезе в района на съборените коптори и започна да изнася руините.

12:20 Още една къща бутна багерът. Въпреки упорството на циганите да напуснат, като видяха, че багерът няма да си тръгне, някои от тях се заеха с изнасянето на покъщнина. Пред една от постройките се появи каруца със скорост, по-голяма от тази на линейките на Спешна помощ. В нея циганите чевръсто започнаха да товарят матраци, дюшеци и вързопи. 

Днес офанзивата ще приключи след събарянето на шест от незаконните постройки. Утре ще бъдат премахнати и останалите 9, чиито стопани в петък са заявили пред районния кмет, че са готови да разрушат доброволно. Камионите и техниката, с които къщите се премахват са предоставени безвъзмездно на администрацията от частна фирма. 

Междувременно в Гъбената махала пристигна и районният кмет Неделчо Михайлов, който разясни, че е твърде възможно някой от стопаните на копторите, от петък до днес, да са размислили за доброволното събарянe. Oт там е произлязло и недоразумението с това, че никой не си признава, че е готов да събаря доброволно.

"В петък при мен дойдоха някои от обитателите на незаконните постройки и обявиха готовност да съборят сами. Районната администрация се ангажира да им помогне с техника", посочи Михайлов. 

Останалите къщи в махалата, за които бе констатирано, че са незаконни, но срокът за доброволно събаряне е изтекъл, ще бъдат бутнати принудително. Това обаче е в правомощията на голяма община, обясни Михайлов. 

По думите му много скоро подобна офанзива срещу незаконното строителство ще има и в други части на район "Владислав Варненчик". Става дума за дерето между "Младост" и Кайсиева градина, където е застроено. Собствениците ще трябва да покажат документ за собственост на земята или разрешителни за строеж. Ако не го направят ще бъдат приканени да събарят доброволно. Ако и това не случи ще се стигне до принудително разрушаване на сградите. 

За разлика от тук, в дерето няма нито една къща на циганин, всички са на българи", уточни Михайлов, по повод обвиненията, че разтурвал Гъбената махала, само защото била населявана от роми. 

Ето как ромите пазят незаконните си къщи