Общината събаря първо опасни сгради в Максуда

Днес изтече срокът за доброволно разрушаване и на незаконните къщи

Опасни общински сгради, в които са се самонастанили бездомници, ще бъдат съборени през следващата седмица. В понеделник започва разрушаването на 8 къщи, които са освидетелствани като опасни и са били отчуждени в периода 1988-1990 година.

Бившите собственици на къщите са били обезщетени с апартаменти в съседни сгради. Въпреки състоянието на постройките и планираните градоустройствени дейности, те не са били съборени близо 25 години и в тях са се самонастанили хора. Събарянето ще започне от къщата на ул."Страцин" № 15, около 9.45 часа, на 14 юли.

На 4 юли бяха връчени първите седем заповеди за изземване на общински имоти (в които от години има самонастанили се граждани). По-късно бяха уведомени обитателите на още една от къщите. Те се намират на ул."Страцин" №15, ул."Кап.Райчо" № 100, №102, №102А, №127, №127А, на ул."Бяла черква" №11 и ул."Черешово топче" №12. На тези адреси през годините има регистрирани общо 77 човека.

Днес изтече срокът, в който самонастанилите се трябваше да изнесат вещите си и да напуснат. Ако в понеделник стане ясно, че не са го направили, ще се пристъпи първо към принудително изземване. Днес изтече и срокът за доброволното събаряне на 51 незаконни постройки, разположени край дерето между ул."Г. Пеячевич" и ул."Селемински" и на самата ул."Г. Пеячевич". Актовете бяха връчени на 27 юни. До момента няма постъпили жалби. Предстои да бъдат връчени заповеди за принудително събаряне.

На 8 юли бяха връчени още 3 заповеди за доброволно събаряне на незаконни постройки. Срокът за подаване на жалби изтича на 22 юли.