На ул. "Горна Студена" търсят спасителя от покривите

Българинът "Петър" и дъщеря му били повлечени от водата заедно с колата

Кой е младежът, спасил деца и старци по време на потопа?, се питат вече четвърти ден обитателите на ул. "Горна Студена", която пострада най-сериозно при "цунамито", както местните наричат сполетялата ги в четвъртък вечерта стихия.

Жителите на махалата охотно споделят всичко за трагедията. И това, което са видели с очите си, и слуховете, които се множат с всяка минута заради изжевения ужас и страха от неизвестното. В разказите обаче неизменно се появява един и същ "герой" - млад мъж, почти момче, което се катерело по покривите на залетите от водата и тинята къщи и вадело обречени деца и възрастни.

Ул. "Горна Студена" се точи по самия бряг на дерето-убиец. Нечетните номера там са издигнати нависоко и къщите са видимо по-добре уредени. Четните обаче неизменно са с един етаж, вкопан в земята. Именно тези приземни стаи - някои неизмазани отвън, но щедро декорирани с позлата и гипсови орнаменти вътре, станаха капан за мнозина в ужасната нощ.

Първа за щастливото избавление на сватята си разказва Рени - самата тя живее на високото, но вече е приютила роднините си от "Горна Студена" и сега разказва историята им: младите са били още на работа - на Златните пясъци. В къщата е била само бабата (майката на зетя). Тя усетила водата и се качила на втория етаж на къщата, но водата стигнала и до него, сочи Рени потрошената "колонада" на балкона. Започнала да вика за помощ, но в суматохата и бученето на водата никой не я чувал. По улицата вече се търкаляли влачени от водата коли, телевизори, хладилници, огромни дънери. Изведнъж от покрива през прозореца се спуснал непознат младеж и помогнал на баба Севда да се качи върху съседната къща. Тя пък го помолила да потърси и приятелката й – Магда (обитателите на махалата трудно говорят български, смятат себе си за турци, но са с християнски имена). За щастие се оказало, че съседката отишла на молитва в джамията по-рано същата вечер и като започнал потопът не се върнала у дома и била приютена от роднини.

Чудотворният спасител извадил 4-5 човека от една къща й ги качил на покрива, разказва днес 58-годишният Младен. Той наблюдавал действията на младежа от покрива на съседна къща. "Българин беше, не е от нашите със сигурност, май Петър се представи, ама всички бяхме в шок, не запомних много името, младо момче, нямаше 30". "Петър" бил в колата си заедно с дъщеря си, когато водата ги повлякла. Успял да я овладее някъде около моста на "Горна Студена" - точно над най-засегната сега част от улицата. Оставил автомобила, взел малката и я връчил на жени в една от къщите на високото. После нагазил пак в калните талази да спасява.

"Само искам да го видя и да му благодаря. Извади една жена, която беше неподвижна, на легло, 100% щеше да се удави тя. После другите хора от съседната къща. На Христинка, дето мъжът й с инсулта замина направо с леглото, също помогна", добавя Младен.