Общинският съвет преразглежда договора за СК "Спартак" АД

Това се очаква да се случи на сесията в местния парламент утре

Предложение, договорът за Спортен комплекс Спартак АД да бъде разгледан, се очаква да бъде внесено на утрешната сесия на Общинския съвет, научи Varnautre.bg.

Съветниците в местния парламент ще разгледат предложенията свързани с бъдещето на ФК Спартак 1918. Първото е стадион "Спартак" и спортната зала, където се помещават съблекалните на футболистите, да бъдат отдадени безвъзмездно и безсрочно на ФК Спартак 1918.

Следващото предложение ще е ФК Спартак 1918 да бъде заместен като ползвател на Спортен комплекс "Локомотив", където се подготвят отборите от детско-юношеската школа на футболния клуб, който в настоящия момент е отдаден за ползване на "Спортен комплекс Спартак" АД.

Третото -  да бъде приканен управителят на "Инжстрой Холдинг" Пламен Стилиянов да покрие натрупаните по време на неговото управление на ФК Спартак 1918 финансови задължения, до края на 2013 г.

Както вече писахме, Инициативен комитет за спасяването на Спартак, създаден предимно от фенове и съмишленици на футболния клуб, се обърна към кмета на Община Варна и варненската общественост с открито писмо.

"Известно е, че с решение на Общински съвет Варна от 25.09.2006 г. се създаде „Спортен комплекс Спартак” АД. С това решение, на практика бяха прехвърлени общински имоти в частни фирма, с идеята да се развива търговска дейност и така да се издържа футболен клуб Спартак 1918. СК "Спартак" АД беше мажоритарен собственик на ПФК Спартак АД и като такъв имаше ангажимент към футболния клуб. От тогава – досега, собствеността на СК "Спартак" се смени няколко пъти, като в този момент мажоритарен собственик е "Инжстрой Холдинг" с управител Пламен Стилиянов. ФК Спартак 1918 също бе трансформиран и пререгистриран от АД в Сдружение "ФК Спартак 1918".

"По време на управлението на "Инжстрой", футболният клуб бе докаран до унизително положение, с натрупани значителни финансови задължения. Заради лошо стопанисване и нехайно отношение, напълно умишлено, спортната база се намира в окаяно състояние. Футболният терен не се поддържа според изискванията, а скоро ще бъде напълно унищожен, защото по-голямото количество вода от напоителната система е пренасочена към тенис-кортовете в комплекса. Разрушени са и редица спомагателни съоръжения. Всички приходи от търговската дейност са за "СК Спартак" АД, а най-големият абсурд е, че футболният клуб плаща наем на Спортния комплекс, за да използва стадион "Спартак". ФК "Спартак 1918" не разполага със собствена спортна база и това пречи да бъдат привлечени инвеститори, които да осигурят издръжката на клуба. При тези обстоятелства, има реална опасност футболният клуб, който е с над 95 годишна история да не съществува", се пишеше в откритото писмо.

От клуба отказаха да назоват имената на членовете на инициативния комитет за спасяването на Спартак и хората стоящи зад отвореното писмо до кмета Иван Портних, което бе публикувано в официалния сайт на Спартак 1918 преди няколко дни.