Майки протестират срещу убийствата на деца по пътищата

Началото е 11.00 ч. пред общината във Варна

Протест срещу убийствата на деца на пътя ще се проведе днес във Варна,, София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Разград и Банско съобщиха от Фондация "Безопасни улици от Валя" под мотото „Мълчалив поход за живота”. Повод за протеста е смъртта на 4-годишния Паоло, прегазен в пешеходна зона в центъра на Стара Загора. Организатори са Сдружение "Зачатие", съвместно с Фондация "Искам бебе". Към тях се присъединяват Фондация "Нашите недоносени деца", Сдружение "Настоящи и бъдещи майки", Българска асоциация на пострадалите при катастрофи и Фондация "Безопасни улици от Валя", Националното движение ”Червена пътека” .

Протестът във Варна е обявен за 11.00 ч. пред сградата на общината, а шествието ще продължи до Съдебната палата.

„На Черешова Задушница нека сведем глави в памет на невинните жертви на войната на пътя и категорично да заявим, че не желаем повече да убиват бъдещето на България пред безучастния поглед на институциите! Искаме промени!", призовават организаторите на протеста.

Майките се обявяват за незабавни промени в Наказателния кодекс, които да доведат до адекватни наказания за убийците на пътя, по-строги и по-високи санкции за нарушителите на пътя и цялостно обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини, детски площадки, автобусни спирки и поддръжка на зоните за пешеходци от страна на общините.