С чаша вино в ръка посрещаме втория ден от София Филм Фест-Варна 2014

На 24 май посрещаме втория ден от фестивала с награждавани чужди ленти

Вторият ден на "София Филм Фест-Варна 2014",  започва на 24 май в 16,30 часа с филма на австрийския визионер Густав Дойч "Шърли: Представа за реалност". Тринадесет картини на Едуард Хопър представят поредица моменти от живота на несъществуващата актриса Шърли, преплитайки се във впечатляващ синтез на изобразителното изкуство и киното, личната и политическата история. Всеки епизод започва с откъси от радиопредавания, които свързват личната история на Шърли със значими събития от американската история (Голямата депресия, Втората световна война, ерата на МакКарти, ерата на Кенеди, Движението за граждански права). Филмът е удивителна визуална провокация, която не бива да се пропуска!

В 18,30 е началото на индийския филм "Кутия за храна" на режисьора Ритеш Батра. Тази прожекция ще премине под мотото ,"Кино и Вино". Организаторите са подготвили специална изненада за зрителите, които ще могат да изгледат лентата с чаша вино в ръка.
Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от "Харвард" са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия.
Грешката свързва домакинята Ила Ваид със Саажан Фернандес, самотен  възрастен мъж. Пълнометражният дебют за Ритеш Батра е представен на "Седмицата на критиката" в Кан’13 и е показан с успех на фестивалите в Телюрайд, Сараево, Торонто и Лондон.

20,30 е часът на едно шокиращо мото "Забрави за любовта!". Време е за среща с провокативния, анти-догматичния, разкрепостения Ларс фон Триер, чиито най-нов филм "Нимфоманка" разбунва духовете в киното вече няколко години. Особено сериозно стана положението в последните 12 месеца, когато еротичната епопея беше завършена и режисьорът започна да подава на жадната публика различни откъси и кратки текстове, които „на час по лъжичка” поддържаха апетита за още и още интригуващи моменти. Триер има амбицията, и успява по невероятно дълбок, философски начин, да разкаже „поетичната история за еротичното пътешествие на една жена от нейното раждане до 50-ата й годишнина”. Неговата гледна точка е на главната героиня – самообявилата се за нимфоманка Джо, а ролята е поверена на Шарлот Генсбур. Нейни партньори в предизвикателния киноразказ са цяла плеяда от небосклона на холивудското и европейското кино – Стелан Скарсгард, Шая Лебоф, Джейми Бел, Кони Нилсен, Ума Търман, Крисчън Слейтър, Уилям Дефо и др.

Двете части на „Нимфоманка” ще бъдат показани в събота (24 май) и неделя (25 май) като прожекции в програмата, на които не се допускат лица под 18 години!

25 май, неделя е третият фестивален ден, който стартира в 16,30 часа с един увлекателен филм на руския режисьор Александър Веледински. В "Географът си пропи глобуса", създаден по бестселъра на Алексей Иванов, главната роля е поверена на една от най-обичаните звезди в руското кино – Константин Хабенски.
Виктор е биолог по образование и не разбира нищо от карти, глобуси или компаси, но липсата на пари го принуждава да стане учител по география. Единствената му утеха у дома са дъщеря му и съпругата му... докато тя не решава, че иска развод. Положението се подобрява, когато стар негов приятел се появява в града. Двамата заедно започват да пият за повдигане на духа – алкохолът прави живота по-интересен, а се намесват и жени. Скоро преобразеният учител завежда класа си на експедиция по бушуваща река... и никой не може да предположи какви ще са последствията...

В понеделник с начален час 20,30 – публиката може да види драматичната история на южноамериканската режисьорка Мариана Рондон "Лоша прическа". С награда за най-добър режисьор и сценарий на един от най-авторитетните фестивали в света - Мар дел Плата ’13; със "Златна раковина" от Сан Себастиан’13; с награда за най-добра актриса от Фестивал на новото кино Монреал’13 и с "Бронзов Александър" и наградата на ФИПРЕССИ от Солун’13, филмът разказва за Джуниър, който е на 9 години и има „кофти коса”. Той иска да я изправи за снимката си в училищния годишник, за да стане като модерен поп-певец, което не се харесва на майка му Марта. Колкото повече се старае да изглежда добре и да накара майка си да го обича, толкова пове¬че тя се отдръпва. В един момент момчето е притиснато до стената и трябва да вземе болезнено решение. „Лоша прическа” е личната исто¬рия на едно 9-годишно дете, сблъсъкът му с живота и трудният му път, белязан от нетърпимост.

Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов лично ще закрие фестивалната фиеста с представяне на една изключителна творба, носител на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година - "Краят на омагьосания кръг" на режисьора Феликс ван Хрунинген, начален час 18,45. Филмът получи наградата на "Europa Cinemas" и наградата на публиката в раздел "Панорама" на Берлинале 2013, а Веерле Бетенс получи признание за своята роля на Европейски филмови награди 2013, където й беше връчена наградата за най-добра актриса.

Връзката на Дидие и Елиз е бурна и страстна – любов от пръв поглед. Дидие свири на банджо в блуграс група, живее в каравана в белгийската провинция и се прекланя пред Америка като „страната на свободата”. Елиз има салон за татуировки. Тялото й е покрито с картини – дребни спомени от минали връзки, чиито имена са внимателно подменени с нови татуировки. Скоро двамата стават неразделни. Не след дълго им се ражда дъщеричка – малката Мейбел. За съжаление, едва навършила 6 години, Мейбел се разболява много тежко, а Дидие и Елиз реагират по съвсем различен начин. Но Мейбел не им оставя избор и двамата ще трябва заедно да се борят за нея. Дали ще се справят, след като са толкова различни?...

От 20,30 часа е прожекцията на най-новия филм на майстора на азиатското кино Уон Кар Уай - "Великият майстор". Филмът получи номинация за "Оскар" ’14 за най-добър оператор (Филип льо Сурд) и за костюми, а Джан Дзъи беше определена за най-добра актриса на наградите Азия Пасифик ’13. Копродукцията между Хонконг и Китай е подготвяна в продължение на шест години и създадена за още три – това е епичен екшън, вдъхновен от живота на легендарния кунг-фу майстор Ип Ман. Във филма участват някои от най-големите съвременни кинозвезди. "Великият майстор" е нова глава в жанра на бойните изкуства, както и в изключителната кариера на Уон Кар Уай.