Откриват София Филм Фест във Варна през май

Подготвя се и нов модул, чиято цел е да даде възможност за изява на все още неутвърдени варненски артисти в областта на кинематографията

Международен София Филм Фест – Варна 2014 ще представи на варненската кино публика подбрана извадка от престижния 18-ти Международен София Филм Фест – селекция от български и чуждестранни филми. Това ще се случи от 23 до 27 май във Фестивален и конгресен център.

Организаторите предвиждат разнообразни съпътстващи програми и много приятни изненади. Подготвя се и нов модул, чиято цел е да даде възможност за изява на все още неутвърдени варненски артисти в областта на кинематографията.

Със своите четири издания до момента София Филм Фест – Варна успя да намери своето място в културния афиш на морската столица и до известна степен да запълни една ниша в потребностите на жителите и гостите на града по отношение на най-високите постижения в областта на съвременното кино изкуство. Не е тайна за никого, че чисто пазарните принципи в разпространението и потребяването на кинематографични продукти често пъти лишават публиката от достъп до истински новаторски и високо оценени в гилдията произведения. Богатата селекция на София Филм Фест позволява на любителите на седмото изкуство да избират сред заглавия, отличени само няколко месеца по-рано на такива световни форуми като “Берлинале” и „Оскар”-ите.

Международният филмов фестивал се утвърди като водещо културно събитие за България и един от ключовите кинофестивали в Централна и Източна Европа. Изминалите години наредиха родния фест сред 50-те най-значими кинофестивала в света според сп. „Варайъти”, а през 2010 „София Филм Фест” получи акредитация от FIAPF, което го постави в една компания с Кан, Берлин, Венеция, Карлови Вари и Москва.