35 000 души съкрати държавата за 3 месеца, главно чистачки

Само за последния месец нови 13 000 безработни са се регистрирали в бюрата по труда

Близо 35 000 служители от сферата на държавното управление са били освободени от работа от началото на годината. Това показват данните на Агенцията по заетостта, цитирани от Нова ТВ.  

Миналият месец дори отбелязва рекорд - 13 000 нови безработни са подали документите си в бюрата по труда. Защо и кого съкращава държавата, разказва Марина Цекова.

Броят на новите безработни действително е много внушителен. Тук обаче става въпрос не за държавни служители, а за хора, които държавата наема за определен период от време – например за градинари или чистачи в кметствата.

Тук обаче идва проблемът – държавата си поставя за цел да намери работа на този чистач. Намира му, наема го при себе си за няколко месеца да чисти общината, например. След това парите свършват и чистачът отново е в отговорностите на държавата. Дори и повече, защото от НОИ започват да му плащат обезщетение за безработица. И това докато държавата отново му намери работа. На практика това може да продължи вечно.

Няколко месеца Михаил Сигурин работи като общ работник в община Банско и е доволен от програмите. От месец обаче отново е без работа и отново е регистриран в бюрото по труда.
"Регистрирам се, подписвам си се винаги, но безработица, няма работа", обяснява Михаил Сигурин.

Михаил е сред хилядите, които са работили за държавата и сега отново очакват помощ от нея. Дори и според директора на Агенцията по заетостта обаче, практиката е порочна.

"Последните години броят на субсидираните работни места беше особено висок, беше дори в размер, който уврежда пазара на труда", твърди Асен Ангелов – директор на Агенцията по заетостта.

Тенденцията обаче може и да се обърне. В сравнение с минлата година субсидираните от държавата места са с 46 000 по-малко. Така на практика безработните все по-рядко ще могат да разчитат на удобния работодател. Според икономисти – така трябва и да бъде.

"В държавите от ЕС се обръща повече внимание на пасивните политики на пазара на труда - на ориентирането, квалификацията, а не на директното създаване на заетост", обяснява Зорница Славова от Института за пазарна икономика.

И все пак често пъти в бедни региони работата за държавата е единствен шанс да спечелиш някой лев. А и да се докажеш.

А докато забележат Михаил, по традиция той отново ще разчита на държавата.

"Напълно безизходица. Просто човек се притеснява и не знае как ще живее и после нема смисъл в живота, а и няма бъдеще", твърди Михаил Сигурин.

От Агенцията по заетостта увериха, че ще се стремят работодателят все по-рядко да бъде държавата и все по-често реалният сектор.