В 10 области в страната безработицата продължава да расте

Парите

04-05-2014, 09:18

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всеки четвърти във Видинско и Врачанско е без препитание

Въпреки стабилизирането на нивото на безработицата в страната и дори минималното й понижение към края на март в 10 области хората без препитание се увеличават, съобщава в. "Сега". За подобряване на ситуацията там не помагат и близо 19 500-те българи, които са работили по програмите за субсидирана заетост на социалното министерство. От Агенцията по заетостта отчитат, че наетите на субсидирана заетост се увеличават, но пък и хората с изтекла временна работа по програмите за субсидирана заетост са нараснали три пъти към края на март. Не помага и отчитаното от АЗ оживление на търсенето на работници на първичния пазар - през март са заявени близо 18 000 свободни работни места. Към армията на продължително безработните (повече от една година) през март се присъединяват нови 2335 българи. Така тази група вече наброява 134 472 души. От тях 68% са хора без квалификация и специалност.

Все повече хора остават без препитание във Видинско и Врачанско. Там всеки четвърти е без работа. Във Видин в последната година делът на безработните плавно, но непрекъснато расте, като за март увеличението е с 1.7%. В област Враца през март безработицата скача до 23.5%, или с почти един процент спрямо февруари. Това показват подробните данни на Агенцията по заетостта към края на март тази година. С почти 1% повече хора нямат препитание и в Монтана (22.9%). По-слабо е изразена негативната тенденция в Благоевград, Кюстендил и Софийска област, където безработните се увеличават с 0.3%. Символично - с 0.1%, се вдига равнището на безработицата в Габрово, Перник, Смолян и Шумен.

В 19 области безработицата е притеснително по-висока от средната за страната (12.2%). Освен във Видин, Враца и Монтана над 20 на сто е равнището й в Смолян, Силистра, Сливен, Търговище. В Шумен и Разград почти всеки пети е без препитание, като безработицата гони вече 20-те процента.

За едно свободно място във Видинско се борят 15 безработни, във Врачанско - 18, а в Монтанско - 16 души. Най-напрегнато е положението в област Пазарджик, където за една позиция се борят 21 души.

Най-малко хора без работа очаквано са регистрирани в столицата - 3.4%. Под 10 на сто е безработицата в областите Габрово, Варна и Бургас. В Пловдивско регистрираната официална безработица е 10.1%, в Русе - 10.7%. 11% са без работа в Стара Загора, а по 12 на сто - в областите Велико Търново и Перник.

Страната ни е постигнала частичен напредък по националната цел през 2020 г. живеещите в бедност българи да са с 260 000 по-малко, пише в националния социален доклад, който кабинетът прие вчера. Спрямо 2008 г. живеещите в бедност са със 73.3 хил. по-малко. Основните причини за частичния напредък обаче нямат нищо общо с усилията на държавата - намаляването на населението в резултат на емиграцията и намаляването на броя на живеещите в бедност възрастни хора (над 65 г.). Посочено е, че децата до 17 г., които попадат в тази група, са се увеличили със 17.5 хил. Като част от мерките за справяне с проблема управляващите са посочили, че за т.г. средствата за семейни помощи за деца са увеличени със 70 млн. лв., разширили са броя и обхвата на социалните обществени услуги, увеличили са някои социални плащания.