Тонове боклуци се трупат с десетилетия в центъра на Варна

Доволни от тоновете отпадъци са гларусите

Ден след като Европейската комисия обяви, че ще даде България на съд за опасни сметища, на дневен ред излизат и незаконните. Тонове боклуци се трупат с десетилетия в центъра на Варна.

На минути от автогарата цари екологично бедствие. Купища смет заливат дерето в Максуда, показа репортаж на bTV

"Нищо не се прави, това са 25 години, трябваше да се почисти, въобще не си личи, че живеем във Варна. Хората не се притесняват като изхвърлят, няма кои да ги санкционира. Много протестираха, но реакцията, резултатът е същият, т.е. само с протести не става", коментираха граждани на морската столица.

"Постоянно се пишат актове и от голяма община, и от нас. Горят се гуми, като същевременно продължава да се изхвърля боклук", обясни Христо Христов - кмет на район "Младост" във Варна.

Заради незаконното натрупване на боклук се затлачва и каналът. "Самите води започват вечер много да миришат и изобщо не може да се диша. Освен това тук започват да се горят, особено като стане по-топло, кабели и всичко това влиза в нашите жилища", допълва Сия Чакърова.

Замърсителите са роми, построили палати почти върху планините с боклук. Иначе в квартала има контейнери за смет, част от тях са в дерето.

"Контейнерите са там долу, защото се събарят от недобросъвестни граждани. Ние предполагаме, че се събарят може би, защото те са метални и да отиват за скрап”, подчерта Цветан Краев- сметопочистваща фирма.

За да се почисти сметта от канала, трябва да се направи обществена поръчка. Такава е имало преди 2 години, когато последно е чистено незаконното сметище. Според районното кметство решение има.

"В целият този район има, освен незаконни сметища и множество незаконни постройки. Решаването комплексно на въпроса би станало със събарянето на всички незаконни постройки", смята Христов.

Доволни от тоновете отпадъци са гларусите.