Европейската комисия съди България заради незаконните сметища

Новините

23-01-2014, 14:15

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Повече от четири години след крайния срок за закриване все още имаме 113 несъответстващи на изискванията депа

Европейската комисия е обезпокоена, че България не успява да защити своите жители от ефектите на лошото управление на отпадъците, съобщава комисията на своя сайт. Въпреки ранните предупреждения на Комисията, много български депа за отпадъци все още са действащи в нарушение на европейското законодателство за отпадъците и сметищата, представлявайки сериозен риск за здравето на хората и околната среда. В опит да накара България да ускори своите действия в тази сфера, Комисията ще даде страната на Европейския съд по препоръка на комисаря за околната среда Янез Поточник.

Според последните данни, с които разполага ЕК, повече от четири години след крайния срок за закриване в България все още има 113 несъответстващи на изискванията депа, които са в експлоатация. 

Директивата за депата за смет налага стандарти за сметищата, които да предотвратяват вредните ефекти за здравето на хората, водата, почвата и въздуха. Въпреки, че българските власти признават проблема и опитват да се справят, все още не са предприети нужните мерки за разчистване на сметищата и много от тях продължават да действат в нарушение на европейското законодателство.