Ученици протестираха в Автото, не пуснаха образователни експерти

"Кой постави децата в риск и попречи на конституционното им право на образование", пита шефката на инспектората

Учителите, учениците и директорът на ПГ по машиностроене и транспорт не допуснаха днес експертите от образователния инспекторат  и възпрепятстваха извършването на плановата проверка в школото. "Още преди време инспекторатът взе решение за цялостна проверка (документация, учебен процес, посещаемост в часовете и др.) в няколко училища, сред които и ПГ по машиностроене и транспорт, каза за Varnautre.bg шефката на инспектората Венцеслава Генова. Тя уточни,че заради проблемите, които периодично е инсценирал директорът, за да пречи на проверката, тя е била удължена до края на януари 2014 г. Причина за цялостната проверка са слабите резултати на учениците на матурите през последните три години, при които успехът се движи между 2.50 и 2.90. Целта на инспектората е да се установят причините за слабия резултат и да се търси начин за подобряването му.

Днес експертите са имали за задача да установят посещаемостта на учениците в първия час, след голямото междучасие и в края на часовете. Те обаче не са били допуснати да извършат проверката. След спешното пристигане на началничката на инспектората Венцислава Генова, се установява, че от 300 ученици, първият час са решили да "уважат" 80 деца. Такъв час обаче не се провежда, защото учителите са извели учениците да протестират в двора, докато самите те си стоят в учителската стая. "Кой в този момент отговаря за живота и здравето на децата, отвън те са в риск, кой отговаря за провеждането на учебния процес и кой нарушава конституционното право на учениците на образование", категорична е Генова. До края на деня учебни занятия не са провеждани. Протестиращите ученици заявили, че са навън и протестират, защото "проверката стресирала учителите", а след суфлирането на учителите се поправили, че всъщност самите те са стресирани от проверката.

Проверката е планова и не е прецеднт, тъй като такава върви и в други училища, където обаче няма проблеми, каза Генова. Тя бе категорична, че проверката ще продължи и ще приключи с констативен акт.  "Недопустимо е такова поведение от страна на директора, който възпрепятства държавни служители да изпълнят служебните си задължения", каза още тя.