Читатели избират Европейска столица на културата 2019

Мисия Варна

22-12-2013, 12:58

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Велико Търново води в класацията на сайта kmeta.bg, Варна е втора

Кой български град да бъде избран за Европейска столица на културата през 2019 г.? На помощ на 13-членното международно жури се притече сайтът kmeta.bg, който пусна анкета за читателите си. В нея всеки може да избере един от финалистите в надпреварата: София, Пловдив, Варна или Велико Търново. Това са четирите български града, които продължават във втория етап на конкурса за Европейска столица на културата. 

През есента на 2014 година журито трябва да реши кой от тези градове ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. и ще стане средище на десетки културни прояви.

След края на гласуването, екипът на Портала на българските общини ще предостави данните на Министерство на културата.

"Културата е душата на Варна – един бряг на вдъхновението, който от векове привлича хора с въображение и талант. Това каза кметът на града Иван Портних, призовавайки гражданите да гласуват за Варна за Европейска столица на културата. Доказателства за това излизат непрестанно - случайна находка при прокопаване на канал през 1972 г., например, даде на света Варненския некропол – удивителен комплекс от гробници, в които бе открито най-старото обработено злато в света отпреди 6400 години. Днес артефакти от халколитната епоха край Варненския залив, популярна и като „Културата Варна“, популяризират морската столица по цял свят.
Утвърдена фестивална столица, Варна надгражда традициите. Работим за развитието на съвременното изкуство – провокативно, многообразно и вдъхновяващо. Усилията ни са съсредоточени върху това градът да има активна културна програма през всички сезони - променяме облика на Варна от лятна туристическа столица, привличаща с морето и плажовете си, в целогодишена дестинация с много опции за отдих и развлечения.

Културата, изкуството и възможностите за творчество са част от новия път на развитие, който постепенно превръща града в интересно място за иновации и интелигентна икономика. Вярвам, че инвестициите в културния сектор днес, са инвестиции за по-стабилно икономическо бъдеще утре. Всичко това може да се случва плавно и постепенно, а може и по друг начин – чрез „ракетното гориво“ , наречено „Европейска столица на културата 2019 г.“ С него всеки варненец се чувства зареден да участва в реализирането на мечтите си за своя град"

Засега Велико Търново води убедително в класацията със 72% от гласовете. Варна е втора с 15, а София и Пловдив имат съответно 6 и 7%.