Варна мина напред в надпреварата за културна столица на Европа (+)

В битката на градовете освен морската столица остават София, Пловдив и Велико Търново. Бургас отпадна

Варна е сред четирите града финалисти в битката за Европейска столица на Европа през 2019 г., научи Varnautre.bgРезултатите потвърди и Стийв Грийн от Обединеното кралство – председател на Международното жури за подбор, което определи кои от 8-те български градове – кандидати продължават на втория етап от конкурса за избор на Европейска столица на културата 2019 в България.

В надпреварата освен морската столица остават София, Пловдив и Велико Търново. Отпадат Шумен, Бургас, Русе и Габрово. Много добра е била апликационната форма на Русе, но на презентацията не са се представили добре и това е станало причина да отпаднат. Кандидатурата на Шумен е била представена от Максим Бехар, но въпреки това журито е преценило градът да отпадне. След избора на четирите фаворита последен е отпаднал Бургас. Шансовете на Варна до последно били равни с тези на другия морски град, но на финала Бургас е отпаднал. 

До 21 декември журито ще представи своите препоръки към селектираните градове. След това, в края на май и началото на юни следващата година оценяващите ще посетят четирите града финалисти. През октомври журито ще вземе оконачателно решение. Тогава ще бъде обявен и градът победител, който ще стане Културна столица на Европа през 2019 г.

Успоредно с надпреварата у нас, тече такава и в Италия, която също ще излъчи един град. Така през 2019-а ще има две столици на културата - един италиански и един български град. 

Международното жури, което определя кои от градовете-кандидати ще продължат на втория етап от конкурса, прави своя избор в съответствие с критериите, установени в Решение 1622/2006/ЕО на Европейския парламент и на Съвета. Двата основни принципа при оценяването на предложената културна програма от градовете - кандидати, са: тя да привлича гражданското участие, чуждестранни туристи и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културно и социално развитие на града.