В 17 часа става ясно продължава ли Варна за културна столица на Европа

Мисия Варна

12-12-2013, 12:43

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Трима финалисти трябва да избере журито сред 8-те градове-кандидати

Днес в 17 часа в зала "Сцена 17" на Министерството на културата ще бъдат обявени градовете, които продължават напред в конкурса за европейска столица на културата. Дотогава журито ще трябва да избере тримата финалисти сред общо 8 градове-кандидати: Варна, София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Шумен, Габрово и Русе.

През последните 3 дни всички кандидатури бяха представени пред 13-членното международно жури. Кметът на Варна Иван Портних и екипа му бяха поканени да направят това във вторник следобед. След 30-минутната презантация те близо час отговаряха на въпросите на оценяващите.
Журито е съставено от 13 утвърдени експерти в областта на културата. Според правилата 7 са избрани от европейските институции, а останалите 6 са българи.

Заседанията на журито през последните 3 дни се провеждат при засилени мерки за сигурност - охрана не допуска никого на етажа, на който заседава то. В рамките на заседанията на журито делегати от всеки един град–кандидат представиха заслугите и предимствата на техния град. На базата на представянията и документите за кандидатстване, журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръки към градовете, преминаващи на втория етап.

Градовете-финалисти днес ще бъдат обявени от г-н Стийв Грийн от Обединеното кралство – председател на Международното жури за подбор. От 30 години той работи в областта на международното културно сътрудничество и ролята на културата и езиците в обществото. Работил е в EUNIC (Европейска мрежа на националните културни институти) и в Британския съвет. Г-н Грийн е писател, общественик и лектор.

Международното жури прави своя избор в съответствие с критериите, установени в Решение 1622/2006/ЕО на Европейския парламент и на Съвета. Двата основни принципа при оценяването на предложената културна програма от градовете-кандидати са: тя да привлича гражданското участие, чуждестранни туристи и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културно и социално развитие на града.

На пресконференцията ще присъстват и наблюдатели от Генералната дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия.

17:10 ч След пресконференцията: Варна мина напред в надпреварата за културна столица на Европа