Гражданите и фирмите ще отписват стари задължения до края на 2014 г.

За дълговете от 2008 г. обаче преходен период няма и НАП може да ги прихване още след Нова година въпреки изтеклата давност

Гражданите и фирмите ще имат още една година преходен срок за отписване на стари задължения с изтекла давност, пише в. "Сега". Такива към момента са задължения отпреди 1 януари 2008 г. С последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс срокът за отписването им бе отложен от края на 2013 за края на 2014 г., припомниха от Националната агенция за приходите.
Отписването на задълженията с изтекла давност не може да става по служебен път и за целта е необходимо да се подаде изрично писмено възражение в НАП. Бланка на възражението е публикувана на сайта на приходната агенция. Ако гражданите не отпишат изрично задълженията си, от 2015 г. те ще бъдат прихванати автоматично заради действието на единната сметка, независимо че са с изтекла давност. При единната сметка с предимство се покриват най-старите по дата задължения.
От януари 2014 г. с изтекла давност ще са и задължения, които е трябвало да бъдат платени през 2008 г., тоест задължения, възникнали преди 1 януари 2009 г. За тези задължения едногодишният преходен срок за отписването им не важи. Ако не искат парите да бъдат автоматично прихванати при извършване на други плащания, гражданите и фирмите трябва да се възползват да ги отпишат навреме - възможно най-скоро след началото на следващата година.
Всеки гражданин и юридическо лице може да извърши по електронен път справка в НАП дали и какви задължения с изтекла давност има. Услугата може да се ползва след получаване на персонален идентификационен код. Кодът се предоставя безплатно и веднага в съответния клон по местоживеене или адрес на регистрация на лицето.
Както "Сега" писа, единната сметка бе въведена с цел да отпадне необходимостта от използването на много преводи при изплащане на задължения към бюджета. Тя улеснява администрацията да събира стари задължения, но смесването на плащания за данъци и осигуровки доведе до трудности. Вече близо година Конституционният съд не се произнася по образуваното дело за отмяна на това смесване.