Пристигнаха последните нови автобуси

Мисия Варна

04-12-2013, 16:43

Снимка:

Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дойдоха!

Варна с нови автобуси

Новите автобуси пристигат през ноември (+)

Всичките 70 вече са на паркинга на "Градски транспорт"

Всичките 70 автобуса, закупени по Проекта за интегриран градски транспорт, вече са във Варна. Те вече са подредени на паркинга на "Градски транспорт" АД и чакат приемната комисия. Веднага след като тя одобри новите рейсове, те ще бъдат регистрирани в КАТ, за да могат максимално бързо да тръгнат по линиите на обществения транспорт в града. Идеята е те да обслужват всички квартали на Варна и да заменят всички стари рейсове, които се използват в момента.

Новите автобуси Варна са само част от проекта, който е на обща стойност 115 милиона. Варна ще получи близо 47 млн. евро (93 млн. лева) безвъзмездно по оперативната програма за регионално развитие. 11 983 968.45 евро е съфинансирането от община Варна.

Проектът предвижда още автоматизирана билетна система, предимство на превозните средства за масовия градски обществен транспорт на кръстовищата, система за информация на пътниците в реално време.

С парите ще бъде изграден център за управление на масов градски обществен транспорт, ще се изгради бърза автобусна лента от "Владиславово" до Почивка и велоалеи до най-западните квартали. Дейностите включват още подобрения на три крайни спирки, подобрения на производствено-техническата база, както и мерки за достъпност и подобряване на статичната информация на спирките на МГОТ.

През октомври беше подписан и договорът за доставка на 30 нови тролейбуса, които трябва да започнат да пристигат във Варна през юни. „Така по линия на европроектите морската столица ще разполага със 100 нови превозни средства на обща стойност над 60 млн. лева“, припомни Иван Портних.