Депутати от ГЕРБ: Не може да настаняват тук бежанци, без да се пита общината

Щом тези сгради са излишни на армията, да ги даде на Варна

Бившите казарми във "Владиславово", които са в списъка като подходящи за настаняване на бежанци, са с капацитет цял полк - над 1000 човека. Ако толкова хора бъдат насочени насам, то правителството трябва да попита Общината може ли да се погрижи за здравеопазването, образованието и социалните им нужди. Това заяви днес във Варна депутатът от ГЕРБ Емил Радев. Според него повече от месец управляващите са крили намеренията да се настанят чужденци във Варна. Този факт подлагал на съмнение твърденията, че става дума само за рутинна проверка на наличната база. "Също така "на тъмно" те ще вземат решение за настаняването", опасява се той.

В отговор на парламентарно питане на депутати от ГЕРБ, те получили списък с военни обекти, които Министерството на отбраната е готово да предостави на Агенцията по бежанците. В него Варна е единственият голям град, останалите сгради са в Момчилград, Сандански, Самоков, Минтана, Балчик, добричкото село Дебрене, Плевен, съседното село Каменец. Защо трябва да се настаняват тези хора толкова далеч, след като в радиус 200 км. от границата има достатъчно свободни имоти?, попита Радев. Според него бежанците във Варна ще поставят на карта бизнес климата в града и ще сринат туризма.

Като пример за безхаберието на огласените намерения Павел Христов, също депутат от ГЕРБ, посочи факта, че казармите във Варна фигурират в списъка като намиращи се в село Владиславово, община Варна, което не съществува повече от 37 години.

За да бъдат изяснени истинските намерения на правителството депутатите са внесли вчера ново питане до вътрешния министър Цветлин Йовчев. То касае и нарочената за закриване полицейска школа във Варна. Отговорът се очаква в писмен вид до седмица.

Ако тези сгради наистина са излишни на Министерството на отбраната, нека ги предостави на Общината - те могат да задоволят много от социалните нужди на варненци, предложи Емил Радев.