Кондиционният в Черно море: Мечтата ми е да постигна успехи и във футбола

Спорт

31-10-2013, 20:38

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

Ивайло Борисов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Станката: Тръгвам си от Черно море с високо вдигната глава

Руслан Грозданов е човекът, който е допринесъл, може би най-много, за успехите на детско юношеската школа на Морето в последните четири години

С легендата на Черно море Станислав Стоянов, днес от ДЮШ на "моряците" си тръгна още един треньор. Това е кондиционния специалист Руслан Грозданов, който също като Станката бе съкратен. Смеем да твърдим, че Гозданов е човекът, който е допринесъл, може би най-много, за успехите на детско юношеската школа на Морето в последните четири години. За това нашата медия реши да разкаже малко повече за специалиста, който е добре познат в спортните среди, но не толкова сред привържениците на футбола в морската столица.

Грозданов е бил състезател по лека атлетика и има над 100 медала в този спорт. Като треньор обаче те са пет пъти повече. Най-ценният от всички обаче е признанието, което получава по случай 100-годишнината на Международната федерация по лека атлетика IAAF (на снимката). Това е медал за цялостното творчество в треньорската професия. Такъв медал имат не повече от 5-6 треньора в България, както и 6-7 деятели в леката атлетика, като сред тях е и бившият министър на Спорта Свилен Нейков.

Руслан Започва работа в школата на Черно море през 2008 г., след като е получил покана от президента на Черно море Марин Маринов. С неговото идване са въведени първите тестове, които се провеждат три пъти в годината. С тях се следи физическото състояние на всеки играч. На всеки един футболист в академията е изготвено така нареченото SV, където се вписват резултатите от тестовете. През следващата година специалистът изкарва курс към Коверчано, като разноските по него са поети от Черно море. През 2009 г. той въвежда единна програма, която е по модела на италианската школа. С нея всички футболисти повишиха физическите си качества, което рефлектира и върху отборните показатели. Работи се за скорост, бързина, гъвкавост, издръжливост и др. От тогава школата на Черно море се развива непрекъснато, което е видно по успехите в различните възрасти. През последния сезон Черно море е втори в Елитната група до 19 г., а децата, родени 1998 г., станаха първи в България. В момента 19-годишните отново са лидер в класирането с два мача по-малко. Едва ли някой може да оспори факта, че ДЮШ на Черно море е най-добрата в България, разбира се след Литекс. Въпреки това, Грозданов е категоричен, че работата в школата не е била достатъчна.

"Има още много работа за вършене, главно за физическите показатели. Именно това е основното за всеки млад футболист в прехода от юношеския футбол в мъжете. Не са готови физически за представителните отбори. Всеки треньор иска да разполага с готови и завършени футболисти, а това е най-трудния преход за всеки играч. Трябва да се набляга на физиката", каза специалистът пред Varnautre.bg.

Той сподели още, че остава с най-добри чувства към Черно море, като засипа със суперлативи наставникът на "А" отбора Георги Иванов. "Пожелавам успех на Черно море и най-вече да постигнат това, което направиха юношите през последния сезон. И Гонзо го заслужава. Мнението за този човек е много високо. Той е еродиран, коректен и мъжкар от всякъде. Много иска да се докаже, че може. Аз му го пожелавам това да се случи още този сезон. Черно море е родният ми клуб и аз винаги ще имам добри чувства към него. Ако трябва да се помага, съм насреща. Оставам един много добър колектив, една смазана машина, която се надявам да продължи с добрите изяви и за в бъдеще. Всички в академията а сплотени, като "виновник" за това бях аз. При по-добри времена бих се върнал с удоволствие. Имам много успехи в леката атлетика, но винаги съм мечтал да постигна такива и във футбола. За това и съм работил в Черно море и давах всичко от себе си. Водил съм се от максимата "Прави каквото трябва, пък да става каквото ще", завърши Руслан Грозданов.