Извънредна сесия на Общинския съвет: "Отпушиха" проекта за новите автобуси

Гледат Договора за обществен превоз на пътници между Община Варна и "Градски транспорт" ЕАД

10.15 Извънредната сесия на Общинския съвет започна с кратка почетна церемония, посветена на общинския съветник от ГЕРБ Николай Стоянов. Той дълго отсъстваще през последната година поради болест. Сега напуска по собствено желание местния парламент. Николай Стоянов е бивш председател на Общинския съвет на Варна и напускането му сега предизивика много прочувствени изказвания. Кметът Иван Портних пък му подари реплика на златното варненско съкровище. На мястото н Стоянов в Общинския съвет влиза Николай Дочев.

Още една рокада стана днес - назначеният за зам.-кмет в "Одесос" Желез Железов от СДС отстъпи мястото си в съвета на Валентин Станев - брат на Янко Станев.

10.30 Двамата нови съветници положиха клетва. 

10.35 Започна обсъждането на декларация на Общинския съвет срещу идеите за закриване на полицейската школа във Варна и настаняването на сирийски бежанци в нея. "Без да пренебрегват хуманитарната страна на въпроса, съветниците от ГЕРБ, инициатори на декларацията, са убедени, че Варна и варненци не трябва да бъдат поставени пред свършен факт. Решенията на национално ниво по този казус трябва да бъдат съгласувани с местната власт и съобразени с общественото мнение, категорични са те. В сградата на училището има оръжейна и там не може да има бежанци, смятат вносителите. Настанавянето им не е подходящо в град като Варна - туристически център и кандидат за европейска столица на културата.

В доста емоционално и преминало към висок тон изказване Костадин Костадинов настоя в декларацията да бъде включено искане за референдум.

10.40 Янко Станев обяви, че групата СДС-ДА никога няма подкрепи забрана за приемане на бежанци в България, но ще гласува "за" декларацията, заради правото на местната власт да решава такива казуси, а не градът да бъде изправян пред свършен факт.

10.45 Проф. Николай Джагаров обяви, че групата на БСП също ще подкрепи декларацията, но цитира уверенията на депутата Красимир Янков, че такова решение за закриване на училището и превръщането му в бежански лагер няма да бъде гласувано от Народното събрание. Професорът смъмри колегата си Костадинов заради това, че се изказва от името на "хората" и политизира дискусията. 

11.00 Съветниците отхвъриха предложението за референдум - едва 6-ма бяха "за". След това единодушно приеха декларацията с първоначално предложения текст.

11.05 Започна обсъждането на Договора за обществен превоз между Община Варна и "Градски транспорт" ЕАД, който беше повод за днешната сесия.  "Ние наистина реанимирахме Проекта за интегриран градски транспорт. Това е първият подобен договор в страната, който отговаря на директива 13-80 на ЕС", каза председателят на Общинския съвет Иван Луков.

11.17 След дебат около краткото време за запознаване с окончателния текст, договорът беше приет от Общинския съвет. Той беше последната пречка пред доставката на нови 70 автобуса за Варна, закупени с европари. С днешното гласуване на практика беше "отпушен" Проектът за интегриран градски транспорт, който беше зациклил безнадежно през последните 4 години.

11.20 Съветниците упълномощиха изпълнителния директор на "Градски транспорт" да подпише договора за доставка на новите автобуси с полската фирма "Соларис", която спечели обществената поръчка за това още през юни.

Искам да благодаря на всички, които усилено работиха през последните месеци този договор да стане днес факт и да стигнем до финалната права на Проекта за интегриран градски транспорт, каза кметът Иван Портних.