Двама братя в Общинския съвет на Варна?

Мисия Варна

08-10-2013, 07:00

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Валентин Станев влиза на мястото на Желез Железов

Двама братя - Янко и Валентин Станеви, ще седнат рамо до рамо в Общинския съвет във Варна, научи varna.utre.bg. Янко Станев, който през 2011 г. влезе с листата на ДПС, сега е неформален лидер на групата СДС-Демократичен алианс в местия парламент, обединила 3-мата, влезли от ДПС съветници, двамата от КП "Свободен избор - Екогласност", двама от разпадналата се коалиция "Варна утре", един от "Синята коалиция" и един от ПП “ОБТ – Български лейбъристи”.

Брат му, Валентин Станев, който е шеф на СДС във Варна, беше 4-ти в листата на Синята коалиция на изборите през 2011 г. Той има шанс да стане общински съветник 2 години по-късно след като съпартиецът му Желез Железов възнамерява да напусне местния парламент. От СДС вече са направили сондажи в ОИК за процедурата по смяната на съветниците. Очаква се Железов да подаде заявление за напускане веднага след като получи официално предложение да заеме едно от трите нови зам.-кметски места, разкрити неотдавна в районните администрациия в Младост, Одесос и Аспарухово.

Официално съветниците от Синята коалиция направиха в началото на мандата обща група с "Варна утре", която нарекога "Синя Варна утре". Скоро след това обаче в нея останаха само 2-мата представители на ДСБ и бившия лидер на ВМРО. Третият съветник на сините - Желез Железов отиде при Янко Станев в СДС-ДА. Най-вероятно наследникът му Валентин Станев също ще седне на първия ред в общинския съвет в групата на брат си, а няма да е при представителите на ДСБ, с които беше в една листа. 

Още една рокада предстои на сесията този месец. Заявление за напускане на местния парламент вече е подал съветникът от ГЕРБ Николай Стоянов, който дълго отсъства от заседанията по лични причини. Мястото му трябва да заеме 26-ят в листата на партията - Николай Лалев Дочев, който до август беше член на борда на директорите на общинската фирма "Пазари". 37-годишният Дочев е IT-специалист и има магазин за компютърни аксесоари в "Младост". Член е на клуба на ГЕРБ в квартала и на ГЕРБ-предприемачи. Женен е и има 2 деца. Минава за близък до бившия председател на Общинския съвет и настоящ депутат Николай Апостолов.