И първолаците влизат в компютъра

Животът

17-10-2013, 15:02

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съдът сложи точка на спора между Математическата и "Захари Стоянов"

Електронен прием ще има и за училищата

Приемът и за първи клас вече става електронно, предлага общинската администрация. Това стана ясно днес по време на заседание на образователната комисия на Общинския съвет. Челният опит на Бургас за електронно класиране на приетите в различните паралелки ще бъде приложен, за да осигури по-добро запълване на училищната база, без да се нарушава изборът на родителите, обясни шефът на образователната дирекция Лилия Христова. 

Съветниците отхвърлиха предложението на колегата си от ГЕРБ Славчо Славов да бъде върнато задължителното райониране за прием в първи клас.

Дебатът за приема беше провокиран от скандалите с недостигащите класни стаи в общата сграда на Математическата гимназия и ОУ "Захари Стоянов", от една страна, и необходимостта да бъдат сформирани маломерни и слети паралелки в седем варненски училища, от друга. Недостигът на ученици в някои учебни заведения ще струва на общината непредвидени 56 000 лева.

Съветниците поискаха от администрацията и спешна справка за това кои училища се нуждаят от спешни ремонти. До края на месеца трябва да е готово и предложението за бъдещето на Средношколското общежитие, което е в окаяно състояние и слабо населено с деца от околните общини, учещи във Варна. Според най-популярната в момента идея общежитието ще продължи да функционира в една от двете си сгради, разполагащи и с голям двор. В другата - след сериозен ремонт, ще бъдат настанени кръжоците и съставите на Общинския детски комплекс. Има идея и центърът за извънласни занимания да бъде настанен в нова сграда, която да бъде построена в двора на обюежитията.