Съдът сложи точка на спора между Математическата и "Захари Стоянов"

Общината ще търси трайно решение на проблема - какви са вариантите?

Върховният административен съд днес сложи временна точка на спора между Математическата гимназия и ОУ "Захари Стоянов" за разпределението на помещенията в общата им сграда в кв. "Чайка". 

По молба на Общинския съвет върховните магистрати допуснаха предварително изпълнение на решения 378 и 379 на местния парламент, взети на 16 и 17 май 2012 година. Те касаят разпределението на стаите в сградата и предоставяне за нуждите на основното училище на 2 занимални в бл. 67.

Според определението на ВАС "заради настъпващото начало на учебната 2013/2014 г. за двете училища и липсата на доказана възможност за друг вид обезпечение на интересите на засегнатите лица, предварителното изпълнение би гарантирало защита на особено важен обществен интерес – правото на образование за всеки един от засегнатите ученици".

Ново извънредно заседание на съветниците от комисиите по "Собственост и стопанство" и "Наука и образование" имаше днес по казуса "МГ срещу "Захари Стоянов", след като във вторник нито една от страните не пожела да отстъпи от позициите си.
За разлика от вчера обаче в залата (заседанието беше в Пленарната зала на общината поради големия интерес от страна на родители и учители от двете училища) присъстваха и представители на Регионалния инспекторат по образование - истинският работодател на двамата спорещи директори. И днес, както и вчера началничката на общинската образователна дирекция Лилия Христова дълго приканваше от микрофона РИО да вземе отношение по темата и да обяви има ли нарушения от страна на директорите при приема за новата учебна година. Оказа се, че днес служители на инспектората все пак са уважили заседанието. Тяхната задача обаче беше единствено да връчат на директорката на "Захари Стоянов" заповед до края на деня да предостави писмено обяснение за завишения прием на първолаци това лято. Въпреки заявката за 6 класа, г-жа Колева е приела 7 паралелки, като две от тях са с усилено изучаване на изобразително изкуство, в които, с изпит, са приемани деца от други квартали. В своя защита още на вчерашното заседание директорката заяви, че в съседната училищна сграда в "Чайка" - също разделена между гимназия и основно школо, учат 35 паралелки на Пета езикова и 35 паралелки на ОУ "Г. С. Раковски". За разлика от тях паралелките на МГ са 46, а тези на "Захари Стоянов" - също 35. Според нея за новата учебна година не й достигат 3 стаи.

След като вчера не гласуваха нито едно от предложенията - в това число и отпадане на незадължителната все още занималня за учениците от началните класове в "Захари Стоянов", днес съветниците приеха идеята на Костадин Костадинов Общинският съвет да поиска от РИО да разреши учениците от 12 клас в МГ, които приключват годината още през април, да преминават обучението си под формата на “летящи класове” - да заемат свободна стая, докато класът, учещ в нея, има час в някой от специализираните кабинети или физическо. Подобна система работи в много от елитните гимназии в града, приемащи всяка година все повече и повече ученици, тъй като размерът на делегирания бюджет на всяко школо зависи от броя на възпитаниците му в момента.

Днес съветниците се обединиха и около решението да задължат общинската администрация да изработи Концепция за актуализация на училищната мрежа в град Варна. Сроковете за това са: 1 ноември 2013г. по отношение на ОУ “Захари Стоянов” и МГ “Д-р Петър Берон”, и до 1 декември 2013 г. за всички други училища.

Вариантите
Опит за оптимизация на училищната мрежа беше направен преди 7 години във Варна. Основна цел на рокадата беше да се реши проблемът с все по-застрашителния недостиг на места в основните училища в "Чайка", които поемат и децата от новите квартали и вилни зони на север от квартала. Още тогава обаче преместването на МГ беше подминато като казус с мотива, че в училището се съхранява системата за прием на ученици след 7-ми клас на цялата област. Какво страшно има в преместването на няколко компютъра и легендарната "стена на плача" с резултатите от приема така и не отговориха нито директорът на МГ, нито тогавашният шеф на общинското образование Коста Базитов. Така акцентът по оптимизацията падна върху другата гимназия в квартала - Пета езикова, откъдето отговориха с протести, петиции и несъстоятелни твърдения, че преместването на "елитната гимназия" в освободената сграда на училище "Николай Лилиев" в Цветния квартал е "началото на края" на Пета, че сградата е порутена, околностите й опасни и какво ли още не. Така - доброволно, там се нанесе Първа езикова гимназия. Сградата беше почти луксозно ремонтирана, а скоро се сдоби и с голям салон за спорт и културни прояви. С новата придобивка I ЕГ и останалата сама в старата сграда на "Почивка" 4 ЕГ чувствително увеличиха приема си, а учениците имат лукса да учат само в една смяна.
При новата обстановка преместването на МГ като че ли няма алтернатива. Единственият вариант за "Захари Стоянов" е сградата на Спортното в съседство, но в него има специализирани зали за тренировка, които трудно ще бъдат преместени другаде. Проблемът с наплива на първолаци в района може частично да бъде решен с промяна на собствеността и ремонт на някогашното Климатично училище на спирка "Марек". За сметка на патовата ситуация с малките ученици една гимназия, каквато е Математическата, може да бъде разположена навсякъде в града, тъй като и сега учениците й пътуват до нея от всички квартали. Най-логичен - въпреки проблема с необщинската собственост на сградата, е вариантът с някогашния техникум по химия. В триетажната сграда с общежитие в съседство на "Почивка" сега учат около 20 класа - приемът включва 3 паралелки след 7-ми клас (за 5-годишно обучение) и 1 - след 8-и (за 4 години). Справка в РИО показва, че за трето класиране тази година в паралелките на Химията има незаети 22 места - или почти цяла паралелка по-малко. Проблем със запълването на местата имат и професионалните гимназии по дървообработване, механотехника и някогашният Електротехникум. Класовете си не успяват да запълнят и в гимназиалния курс на СОУ "Гео Милев" и "Димчо Дебелянов".